x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secţia Consulară a Ambasadei Israelului, închisă, din cauza grevei din diplomaţie

Secţia Consulară a Ambasadei Israelului, închisă, din cauza grevei din diplomaţie

de Marina Constantinoiu    |    26 Iun 2013   •   15:21
Secţia Consulară a Ambasadei Israelului, închisă, din cauza grevei din diplomaţie

Secţia Consulară a Ambasadei Statului Israel în România va fi închisă începând cu data de 27 iunie, ca urmare a grevei generale din cadrul Ministerului israelian al Afacerilor Externe.
Anunţul a fost postat de Ambasada Israelului pe pagina sa de Facebook, cu precizarea că, pentru situaţii de urgenţă, persoanele interesate sunt rugate să contacteze Secţia Consulară la următoarea adresă de e-mail: consular2@bucharest.mfa.gov.il.

Jurnalul Naţional a relatat la 12 iunie despre tensiunile acumulate în rândul diplomaţilor israelieni, care sunt de mai multă vreme nemulţumiţi că sunt prost plătiţi şi mai ales pentru că simt că sunt din ce în ce mai lipsiţi de putere şi de influenţă în politica externă.

Circa 200 de diplomaţi au manifestat atunci la Ierusalim, cerând majorarea salariilor îngheţate de mai mulţi ani, dar mai ales ca Ministerul Afacerilor Externe să-şi redobândească prestigiul de altădată. “Diplomaţilor aflaţi la post în numeroase ţări nu le mai ajung banii de la o lună la alta”, a explicat pentru AFP Yair Frommer, preşedintele sindicatului angajaţilor din minister. “Am ajuns în punctul la care o treime din personal a preferat să plece din minister, în zece ani”, a spus acesta. “Nu se face nimic pentru soţi, care îşi pierd toate drepturile şi mai ales pensia, aşa că diplomaţii preferă să rămână în Israel şi să trăiască din două salarii”, a adăugat sindicalistul.

Incredibil

Salariile diplomaţilor nu au mai fost majorate de 12 ani. Dar nemulţumirea diplomaţilor se referă şi la prestigiul carierei pe care şi-au ales-o şi care nu este deloc dintre cele mai uşoare, dată fiind complexitatea problematicilor cu care se confruntă un stat precum Israelul.

“Nu mai puţin de patru ministere au dobândit, din considerente politice, prerogative şi bani care îi reveneau înainte MAE, fără a mai lua în calcul faptul că nu mai avem un ministru cu normă întreagă”, a remarcat un diplomat care a dorit să i se păstreze anonimatul.

Acesta s-a referit la faptul că premierul Benjamin Netanyahu este, oficial, şi şeful diplomaţiei israeliene, în aşteptarea unei eventuale reveniri a lui Avigdor Lieberman, căruia îi este rezervat acest portofoliu. Acesta ar putea relua conducerea MAE în săptămânile care vin, cu condiţia să fie achitat într-un proces pentru fraudă şi abuz de încredere.

Reorganizări ciudate

Benjamin Netanyahu a “fabricat”, totodată, un minister pentru Youval Steinitz - un apropiat al său -, şi anume Ministerul Relaţiilor Internaţionale, al Afacerilor Strategice şi Informaţiilor, iar ministrului Justiţiei, Tzipi Livni, i-a fost încredinţată şi responsabilitatea negocierilor cu palestinienii, care ţineau înainte de şeful Guvernului.

Mai mult, premierul are şi emisari speciali: directorul Consiliului de securitate naţională, Yaakov Amidror, execută cu regularitate misiuni diplomatice în lume, iar avocatul personal al primului ministru, Yitzhak Molcho, o însoţeşte pe Tzipi Livni la discuţiile cu secretarul de Stat american John Kerry.

MAE nu mai supervizează nici discuţiile cu Turcia, acestea fiind gestionate de Joseph Ciechanover, consilier al lui Benjamin Netanyahu, în timp ce negocierile cu ţările africane privind expulzarea de imigranţi clandestini eritreeni i-au fost atribuite lui Hagai Hadass, un alt om de încredere al premierului, comentează AFP.

Planuri

În plus, Netanyahu pregăteşte crearea unei “Direcţii naţionale pentru comunicare”, care va avea menirea să explice şi să justifice politica Israelului, îndeosebi în străinătate. “Majoritatea acestor misiuni ar trebui să ţină de resortul profesioniştilor din diplomaţie. Noi am fost reduşi la minim”, a deplâns acelaşi diplomat, evocând un “sentiment de umilinţă”. “În străinătate nimeni nu mai ştie cine în numele cui vorbeşte, ceea ce ne aduce aminte de cacofonia Europei de la Bruxelles”, a adăugat acesta.

×