x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sediul Preşedinţiei bosniace, incendiat de manifestanţii furioşi. Presa locală scrie despre “Primăvara bosniacă”

Sediul Preşedinţiei bosniace, incendiat de manifestanţii furioşi. Presa locală scrie despre “Primăvara bosniacă”

de Istvan Deak    |    07 Feb 2014   •   21:11
Sediul Preşedinţiei bosniace, incendiat de manifestanţii furioşi. Presa locală scrie despre “Primăvara bosniacă”

Protestele violente provocate de situaţia politică, economică şi socială din Bosnia au escaladat în cursul după-amiezii de vineri.
Manifestanţii furioşi au dat foc Preşedinţiei din Sarajevo, iar în cursul zilei au devastat şi incendiat imobilul în care se află sediul administraţiei regionale din Tuzla, relatează posturile B92 şi RTL France.

Protest la adresa sărăciei şi şomajului
Manifestaţia contra sărăciei şi şomajului a luat o turnură violentă la Tuzla (în nord-estul Bosniei), unde protestatarii au pătruns în sediul administraţiei cantonale, pe care l-au vandalizat şi incendiat. Circa o sută de tineri cu cagule purtând însemne ale echipei locale de fotbal au pătruns în imobil, unde au distrus piese de mobilier şi au aruncat televizoare pe geam. Peste 5.000 de manifestanţi prezenţi la aceste scene aplaudau, potrivit AFP.
Mai multe sute de poliţişti s-au repliat la circa o sută de metri distanţă, unde au format un cordon în jurul unui imobil ce găzduieşte serviciile de urgenţă ale oraşului. Flăcări, însoţite de un fum gros şi negru, erau vizibile la primul etaj al clădirii-turn cu zece etaje.
Protestatarii din interiorul imobilului îi împiedicau pe pompieri să stingă flăcările. Unul dintre liderii manifestanţilor, Aldin Siranovic, a declarat că mulţimea vrea demisia guvernului local. :Ne fură de 25 de ani şi ne ruinează viitorul. Vrem să plece”, a subliniat el în faţa mulţimii.
Protestele s-au extins şi în capitala Sarajevo, unde potrivit unor utilizatori ai reţelei de socializare Twitter, a fost incendiată clădirea Guvernului, informează B2. Au fost sparte toate geamurile palatului prezidenţial, din clădirea care este un monument istoric de peste 100 de ani iese fum, adaugă sursa citată. RTL France precizează că flăcările se întind până la etajul al doilea al clădirii.
În Sarajevo şi în întreaga Bosnie situaţia este dramatică şi haotică, sunt ciocniri violente între protestatari şi poliţie, informează presa din Serbia. Pe străzile capitalei sunt multe autoturisme incendiate, iar poliţia foloseşte gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Mai mulţi răniţi
Potrivit site-ului Dnevni Avaz de la Sarajevo, preluat de Agerpres, premierul guvernului cantonal din Tuzla, Sead Eauseviæ, şi-a depus demisia vineri după-amiază. Site-ul transmite că peste 13.000 de protestatari sunt pe străzile oraşului, clădirea Primăriei a fost de asemenea incendiată.
Dnevni Avaz citează un medic dintr-un spital din Sarajevo potrivit căruia până acum au cerut ajutor medical circa 50 de pacienţi. Potrivit altor publicaţii, la Tuzla au fost răniţi peste 100 de protestatari şi 28 de poliţişti.

Amploare fără precedent
Este vorba despre o manifestaţie de o amploare fără precedent în această fostă republică iugoslavă de la sfârşitul războiului intercomunitar din 1992-1995 şi până acum. Protestele ilustrează exasperarea populaţiei în faţa unei clase politice căzute victimă unor dispute interminabile între politicieni incapabili să redreseze o economie aflată într-o stare deplorabilă, notează AFP.

Revolta cetăţenilor
”Revolta cetăţenilor!”, a titrat vineri pe prima pagină Dnevni Avaz, principalul cotidian local. “Primăvara bosniacă!”, a afirmat şi cotidianul Oslobodjenje. Măcinată de o corupţie endemică, această mică ţară balcanică de 3,8 milioane de locuitori este printre cele mai sărace din Europa. Şomajul afectează 44% din populaţia activă, dar Banca Centrală estimează numărul persoanelor fără loc de muncă la 27,5% dat fiind faptul că mulţi lucrează la negru.


×
Subiecte în articol: bosnia-hertegovina proteste