x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șeful biroului Amnesty din Ucraina demisionează, după ce organizația a acuzat Kievul

Șeful biroului Amnesty din Ucraina demisionează, după ce organizația a acuzat Kievul

07 Aug 2022   •   09:30
Șeful biroului Amnesty din Ucraina demisionează, după ce organizația a acuzat Kievul
Sursa foto: Hepta

Șeful biroului din Ucraina al Amnesty International a părăsit organizația pentru drepturile omului, în urma unui dezacord cu aceasta, după ce grupul a acuzat forțele armate ucrainene că au pus în pericol civilii prin amplasarea trupelor în zone rezidențiale în timpul invaziei ruse, scrie Reuters.

Amnesty a făcut aceste comentarii într-un raport publicat joi, care a atras critici vehemente din partea guvernului ucrainean. Președintele Volodimir Zelenski a acuzat grupul că "încearcă să transfere responsabilitatea de la agresor la victimă".

Șefa Amnesty în Ucraina, Oksana Pokalchuk, a declarat pe Facebook că demisionează deoarece s-a opus publicării raportului, iar acum a înțeles că nu poate obține modificarea sau eliminarea acestuia.

Pokalchuk a declarat că Amnesty a "creat fără să vrea un material care sună ca un sprijin pentru narațiunile ruse despre invazie. În efortul de a proteja civilii, acest studiu a devenit un instrument al propagandei rusești".

"Mă doare să recunosc acest lucru, dar nu am fost de acord cu conducerea Amnesty International în privința valorilor. De aceea am decis să părăsesc organizația".

Întrebat despre demisia lui Pokalchuk, un purtător de cuvânt al Amnesty a citat-o pe Agnes Callamard, secretarul general al organizației, care a declarat "Oksana a fost un membru apreciat al personalului Amnesty și a condus biroul Amnesty International Ucraina timp de șapte ani, cu multe succese semnificative în domeniul drepturilor omului".

"Ne pare rău să aflăm că părăsește organizația, dar îi respectăm decizia și îi urăm succes."

Întrebată în legătură cu criticile aduse raportului din această săptămână, Amnesty a declarat că pregătește o declarație suplimentară.

Oficialii ucraineni spun că iau toate măsurile posibile pentru a evacua civilii din zonele de pe linia frontului. Rusia neagă că a vizat civili în ceea ce descrie ca fiind o "operațiune militară specială" în Ucraina.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: amnesty international