x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şeful comerţului american îşi exprimă sprijinul pentru Lituania şi UE în faţa Chinei

Şeful comerţului american îşi exprimă sprijinul pentru Lituania şi UE în faţa Chinei

10 Ian 2022   •   10:20
Şeful comerţului american îşi exprimă sprijinul pentru Lituania şi UE în faţa Chinei

Reprezentantul comercial al SUA, Katherine Tai, şi-a exprimat vineri sprijinul pentru Lituania şi Uniunea Europeană în faţa „coerciţiei economice” din partea Chinei. Lituania se află sub presiunile Chinei după ce a susţinut autonomia Taiwanului şi a permis insulei să deschidă o ambasadă la Vilnius.

Reprezentantul comercial al SUA, Katherine Tai, şi-a exprimat vineri sprijinul pentru Lituania şi Uniunea Europeană în faţa „coerciţiei economice” din partea Chinei, în timpul unei întâlniri cu vicepreşedintele executiv al UE şi Comisarul European pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis, raportează Reuters.

Lituania se află sub presiunile Chinei după ce a susţinut autonomia Taiwanului şi a permis insulei să deschidă o ambasadă la Vilnius anul trecut.

China şi-a rechemat ambasadorul din Lituania şi a retrogradat relaţiile diplomatice, iar acum face presiuni pe companii precum gigantul german de piese auto Continental să nu mai folosească componente fabricate în Lituania. De asemenea,regimul de la Beijing a blocat intrarea mărfurilor lituaniene în China.

„Ambasadorul Tai a subliniat importanţa colaborării cu Uniunea Europeană şi statele sale membre pentru a aborda comportamentul diplomatic şi economic coercitiv prin diverse căi, inclusiv Consiliul pentru Comerţ şi Tehnologie SUA-UE”, a declarat reprezentantul american, referindu-se la un nou efort de cooperare lansat de Tai şi Dombrovskis în septembrie anul trecut pentru a îmbunătăţi legăturile transatlantice şi a concura mai bine cu China.

Tai şi Dombrovskis, care este şeful comercial al UE, au discutat, de asemenea, despre cooperare şi despre supraproducţia Chinei de metale care au inundat pieţele mondiale.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: katherine tai