Senatul american a aprobat în unanimitate o rezoluție prin care a făcut apel la Ucraina să elibereze pe fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko, în contextul în care Kievul speră să semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană la finalul acestei luni, scrie RIA Novosti, citată de Agerpres.
Textul, cu un caracter neconstrângător, face apel la eliberarea lui Timoșenko, citând o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului din aprilie prin care arestarea opozantei, în 2011, era catalogată drept ilegală. De asemenea, se face trimitere și la dorința Kievului de a semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană în cadrul summitului Parteneriatului Estic ce va începe în Lituania la 28 noiembrie.
Perspectivele legate de semnarea efectivă nu par însă tocmai promițătoare, în condițiile în care Ucraina nu a reușit să întreprindă niciun pas concret în vederea aprobării așa-zise 'legi Timoșenko', în virtutea căreia aceasta ar putea fi transportată în străinătate pentru a primi îngrijiri medicale.
Iulia Timoșenko, o lideră proeminentă a opoziției ucrainene, a fost condamnată la șapte ani de închisoare în 2011 pentru abuz de putere în legătură cu un contract energetic cu Rusia considerat nedrept din punct de vedere financiar pentru Ucraina. Ea insistă însă că procesul a fost unul motivat politic.
Senatorul Dick Durbin, care a susținut rezoluția, a afirmat că Ucraina este o 'prietenă și o aliată' a Statelor Unite ale Americii și că Kievul, în mod tradițional apropiat de Moscova, ar trebui să construiască o relație cu Vestul. 'Conducerea țării își vede viitorul, în mod corect, alături de Vest', a opinat Durbin, potrivit unui comunicat de presă.