Aproximativ sapte milioane de alegatori sarbi au fost chemati duminica sa voteze la alegerile prezidentiale, legislative, locale si regionale in Voivodina. Pentru prima data de la destramarea Iugoslaviei la inceputul anilor '90, campania a fost dominata de mize economice si de aderarea la UE.
Astfel, cele doua tabere principale, cea a lui Boris Tadici si a Partidului Democratic (DS) si cea a conservatorului populist Tomislav Nikolici si a Partidului Sarb al Progresului (SNS, opozitie) nu au incetat sa promita crearea de locuri de munca si sosirea providentiala a investitorilor straini, luandu-si angajamentul de a lupta impotriva coruptiei si economiei subterane, estimate la aproximativ 30 la suta din PIB.
Presedintele in exercitiu, proeuropeanul Boris Tadic si nationalistul populist Tomislav Nikolic se vor confrunta in cel de-al doilea tur al prezidentialelor la 20 mai. Tadic a obtinut 26,8% dintre voturi, iar oponentul sau 25,6% la primul tur, Tadici avand prima sansa de castig la turul al doilea. Partidele lor sunt la egalitate, cu circa 30% dintre voturi.
Tadici, care a condus Serbia - izolata politic si economic in anii '90 - spre Uniunea Europeana, a prezentat un "plan in cinci puncte", avand ca element de baza integrarea in UE si dezvoltarea economica bazata in special pe agricultura. Serbia a obtinut in martie statutul de candidat pentru aderarea la UE. El a promis ca, daca va fi ales, Serbia va incepe negocierile de aderare la blocul european inainte de sfarsitul lui 2012, cu obiectivul de a le incheia in cinci ani.
Nikolici a promis, la randul sau, sa creasca impozitele pentru saraci si sa redistribuie banii catre cei defavorizati precum si sa atraga investitii, in special pentru sectorul agricol si industrial.
Totusi, analistii politici apreciaza ca partidele nu au prezentat decat "liste de dorinte". "Nimeni nu a prezentat masuri concrete, capabile sa permita crearea de locuri de munca sau sa atraga miliarde de euro din investitii", a declarat el. Economia sarba ar urma sa stagneze in 2012 in timp ce somajul a crescut de la 14,7 la suta in 2008 la 24 la suta in prezent.
Potrivit analistilor, sarbii nu mai acorda importanta unor subiecte care li se pareau altadata cruciale, in special independenta Kosovo, proclamata in 2008 si pe care Belgradul refuza sa o accepte.
Niciuna dintre cele doua formatiuni nu va putea forma singura o noua majoritate, iar socialistii actualului ministru de Interne, Ivita Dacici, vor juca din nou rolul de "partid balama", ca si in alegerile din 2008. Potrivit analistilor, partidul lui Dacici ar urma sa il sustina din nou pe cel al lui Tadici in formarea Guvernului.