x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tragediile din Serbia. Primele măsuri pentru dezarmarea populației

Tragediile din Serbia. Primele măsuri pentru dezarmarea populației

de Redacția Jurnalul    |    08 Mai 2023   •   19:00
Tragediile din Serbia. Primele măsuri pentru dezarmarea populației
Sursa foto: Hepta

Autoritățile de la Belgrad au impus un termen de o lună pentru predarea voluntară a tuturor armelor de foc de către persoanele care le dețin fără permis, scrie EFE.

Este vorba despre muniții, explozibili, armament deținut de civili în mod ilegal. Acestea trebuie predate la secțiile de poliție înainte de 8 iunie 2023, fără a ca posesorii să fie nevoiți să explice proveniența lor și fără să fie sancționați, potrivit Ministerului de Interne. După expirarea termenului, vor intra în vigoare sancțiuni dure. 

Guvernul vrea să reducă cu circa 90% numărul persoanelor care dețin arme, să efectueze mai multe controale și să măreasă pedepsele. 

Totodată, va fi impus un moratoriu de doi ani pentru eliberarea licențelor pentru deținerea de arme. 

Decizia guvernului sârb vine după două atacuri armate, săptămâna trecută, care au provocat moartea a 17 persoane și rănirea altor 21 de oameni. În Serbia există circa 760.000 de arme de foc deținute de aproximativ 400.000 de civili, rămase din timpul războaielor din anii 90.

În 1.800 de școli a fost sporită prezența polilției începând de luni și li s-a cerut părinților și elevilor să semnaleze orice problemă de securitate. 

Ministrul sârb al Educației și-a dat demisia, pe fondul atacurilor armate și a protestelor masive ale populației. 

 


 

×
Subiecte în articol: serbia arme atacuri armament