x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Sexul neutru", recunoscut oficial în Franţa

"Sexul neutru", recunoscut oficial în Franţa

14 Oct 2015   •   18:38
"Sexul neutru", recunoscut oficial în Franţa

Pentru prima oară în Franţa o persoană născută fără aparat genital complet a obţinut în justiţie modificarea stării sale civile, împotriva deciziei fiind însă depus apel. Persoana respectivă, considerată până acum bărbat, a reuşit la 20 august, la Tours (centru), schimbarea sexului în "neutru", a declarat Joel Patard, procuror adjunct, confirmând o informaţie apărută în 20 Minutes.

Potrivit avocatei Mila Petkova, solicitantul în vârstă de 64 de ani vrea să îşi păstreze anonimatul. El locuieşte în estul Franţei, este căsătorit şi a adoptat un copil. A depus cererea la Tours fiindcă este oraşul său natal.

Născut, conform medicului său, cu un "vagin rudimentar" şi cu un "micropenis", dar fără testicule, omul suferă că a fost încadrat la naştere ca având sexul masculin. "Am înţeles în adolescenţă că nu eram băiat. Nu îmi creştea păr pe faţă şi muşchii nu se întăreau. Acum am impresia că sunt recunoscut drept ceea ce sunt", a spus el în 20 Minutes.

Procurorul adjunct a spus că individul a solicitat în justiţie, la sfârşitul lunii iunie, să îi fie schimbată starea civilă. "Dorea să nu se mai menţioneze atât de tranşant apartenenţa sa la genul masculin. Actele pe care le-a prezentat nu permiteau nici încadrarea lui categorică în cealaltă categorie juridică: există doar două, masculin şi feminin", a afirmat Patard.

Solicitantul "a pus în dosar acte medicale proprii şi câteva studii care arătau că nu este singurul în această situaţie: documentaţie naţională şi internaţională, medicală şi nu numai juridică", a adăugat procurorul adjunct, menţionând o "nedeterminare" sexuală "bazată pe elemente fiziologice şi biologice".

Patard a precizat că a făcut apel la decizia din 20 august. L-a întâlnit pe petent şi a recunoscut că acesta suferă. "Acest lucru ţine de situaţii minoritare, dar care există totuşi şi cu care persoanele s-au acomodat vrând-nevrând perioade lungi" din viaţa lor, a spus Patard.

Potrivit lui Joel Patard, decizia justiţiei franceze constituie o premieră în Franţa.

Solicitantul spune în 20 Minutes că medicii i-au administrat testosteron când avea 35 de ani. "Aspectul mi s-a masculinizat. A fost un şoc. Nu mă mai recunoşteam. Atunci mi-am dat seama că nu sunt nici bărbat, nici femeie", a spus el, denunţând şi "operaţiile mutilante" la care sunt supuşi bebeluşii intersexuaţi. "Se încearcă în mod arbitrar să se aleagă sexul masculin sau feminin, fără să se ştie cum vor evolua bebeluşii...Eu sunt dovada că se poate trăi cu cele două sexe", a încheiat el.

×