x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sfaturi utile despre vigneta pentru Slovenia în 2023

Sfaturi utile despre vigneta pentru Slovenia în 2023

26 Ian 2023   •   20:34
Sfaturi utile despre vigneta pentru Slovenia în 2023

Călătoria cu mașina prin Slovenia, fie că este vorba de călătorii scurte sau lungi, are o serie de avantaje. De exemplu, poți călători în ritmul tău, întrucât tu ești șoferul. Poți să-ți alegi propriul traseu, să iei decizii spontane (cum ar fi să te abați puțin de la ce ai stabilit că vizitezi inițial) și să îți schimbi planurile după bunul plac.

Pe scurt, călătorind cu mașina, ai libertatea să explorezi fără a fi legat de un anumit itinerar. Numai că, desigur, pentru a circula pe autostrăzile din Slovenia și nu numai, ai nevoie de o vignetă.

Iată câteva sfaturi utile despre vigneta pentru Slovenia în 2023.

De unde poți să cumperi vigneta pentru Slovenia?

Începând din decembrie 2021, vignetele pentru Slovenia se pot cumpăra online, la serviciul DarsGo sau la punctele de vânzare autorizate sub formă de vignete electronice. Vigneta electronică trebuie plătită neapărat înainte de a începe să conduci pe autostrăzile sau drumurile expres. Nu de alta, dar amenda pentru circulația pe aceste drumuri slovene fără o vignetă valabilă este aproximativ 300 de euro.

Atenție! Este important să îți cumperi o vignetă pentru Slovenia de la furnizori autorizați. Din păcate, există mulți furnizori care îți oferă posibilitatea de a achiziționa

vignetele electronice slovene prin intermediul site-urilor lor, numai că aceste site-uri nu sunt autorizate să vândă oficial vignete electronice. Prin urmare, vignetele achiziționate de acolo nu sunt valabile!

Valabilitatea vignetei

Utilizarea vignetei nu este condiționată de numărul de kilometri parcurși, dar se aplică următoarele limite de timp:

  • Vigneta anuală este valabilă timp de un an (12 luni) de la data intrării în vigoare stabilită de tine.
  • Vigneta semestrială este valabilă timp de șase luni de la data intrării în vigoare stabilită de tine sau până la sfârșitul ultimei zile a celei de-a șasea luni.
  • Vigneta lunară este valabilă de la data intrării în vigoare stabilită de tine până la sfârșitul ultimei zile din luna următoare sau până la sfârșitul ultimei zile din luna respectivă.
  • Vigneta săptămânală este valabilă timp de șapte zile calendaristice consecutive începând cu data intrării în vigoare stabilită de tine, ultima zi fiind inclusă.

Perioada de valabilitate a vignetei poate fi stabilită cu cel mult 30 de zile înainte, iar ziua în care se face achiziția acesteia este inclusă.

Vigneta pentru autobuze, autocare, camioane

DarsGo este un sistem modern de taxare electronică pentru vehiculele a căror greutate maximă autorizată depășește 3,5 tone. Taxa de trecere pe kilometru parcurs pentru vehiculele a căror greutate maximă admisă depășește 3.500 kg este stipulată de guvernul Republicii Slovenia. Aceasta variază în funcție de secțiunea de autostradă pe care circuli și de categoria de taxă de trecere sau de standardul de emisii al vehiculului. În sistemul DarsGo, taxarea este complet automatizată și se bazează pe distanța parcursă.

Metode de plată

Desigur, dacă alegi să îți cumperi vigneta de la punctele de alimentare, ai posibilitatea de a plăti cash sau cu cardul.

În schimb, pentru plata online, vigneta poate fi achitată prin card de debit sau de credit (Mastercard, Visa, Maestro), PayPal sau prin transfer bancar. În cazul plății cu cardul sau prin PayPal, vigneta poate intra în vigoare imediat după efectuarea plății, iar în cazul transferului bancar, prima zi posibilă de valabilitate a vignetei electronice este de 4 zile lucrătoare de la data ofertei.

Penalizare

Este de dorit să nu riști să conduci pe autostrăzile și drumurile expres slovene fără vigneta electronică, deoarece sancțiunile sunt drastice. Amenda pentru circulația pe autostrăzi sau drumuri expres fără o vignetă valabilă sau fără plata taxei de trecere variază de la 300 până la 800 de euro.

Pe scurt

Deși Slovenia nu este una dintre cele mai cunoscute destinații, merită să îi dai o șansă. Orașe istorice, lacuri cristaline, piscuri de munte înzăpezite, orașe pe coasă, Slovenia le are pe toate, ba încă chiar mai multe!

Se merită să pornești într-o excursie rutieră în Slovenia timp de 7 până la 10, pentru că ai ocazia de a vedea atât de multe aspecte diferite ale acestei țări din inima Europei. În plus, călătorești în ritmul tău prin Slovenia, bucurându-te de fiecare experiență unică. Numai să nu uiți de vignetă și de taxele de drum! În rest, drum bun și plin de magie!

×