x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şi talibanii râd câteodată. De fostul şef al CIA, David Petraeus, desigur

Şi talibanii râd câteodată. De fostul şef al CIA, David Petraeus, desigur

de Marina Constantinoiu    |    15 Noi 2012   •   18:39
Şi talibanii râd câteodată. De fostul şef al CIA, David Petraeus, desigur
Sursa foto: AFP

Scandalul Petraeus, care-l are ca protagonist pe fostul şef al CIA, nu afectează doar Administraţia americană, ci are ecouri inclusiv în rândurile duşmanilor talibani, care se distrează de mama focului pe seama motivelor demisiei şefului spionilor americani.

Unul dintre liderii talibanilor afgani a abordat chestiunea cu un jurnalist al agenţiei France Presse zilele acestea, la o întâlnire avută undeva, în nord-vestul Pakistanului. Deşi serios până la abordarea temei demisiei şefului CIA, liderul taliban a izbucnit în râs când a venit vorba despre David Petraeus. "Ce imbecil! Ca toţi americanii, de altfel!”, a exclamat talibanul în legătură cu generalul Petraeus, care a fost inamicul numărul 1 al talibanilor pe vremea când era şef al forţelor NATO din Afganistan, în perioada iulie 2010-iulie 2011, mandat în timpul căruia a intensificat raidurile contra rebelilor.

Petraeus, căsătorit de 37 de ani, a demisionat vineri de la conducerea agenţiei americane de informaţii după ce a recunoscut că a avut o relaţie extraconjugală cu biografa sa, Paula Broadwell, la rândul ei căsătorită.

Împuşcat sau lapidat. La alegere

”Dacă ar fi fost paştun (etnia de origine a talibanilor – n.r), Petraeus ar fi putut fi executat prin împuşcare de familia amantei sale”, a adăugat,  zâmbind, reprezentantul fundamentaliştilor religioşi afgani. O altă opţiune ar fi fost respectarea shariei, legea islamică, care trebuie să prevaleze asupra oricărei alte legislaţii, potrivit acestuia. "În acest cadru, ar fi putut fi lapidat de familia umilită”, a mai spus liderul taliban. În ambele cazuri, amanta ar fi avut aceeaşi soartă în cursul aceleiaşi execuţii publice.

Execuţiile publice pentru crimă şi uneori adulter erau lucru obişnuit în timpul regimului talibanilor, îndepărtaţi de la putere la sfârşitul lui 2001. Guvernul afgan şi aliaţii săi occidentali nu au reuşit de atunci să-i învingă definitiv, făcând celelalte facţiuni afgane să se teamă de posibila lor revenire la putere după plecarea NATO din Afganistan la sfârşitul lui 2014.


×
Subiecte în articol: talibani Generalul David Petraeus