x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Silvio Berlusconi - între „Iisus Hristos al politicii” și „Bunga Bunga”

Silvio Berlusconi - între „Iisus Hristos al politicii” și „Bunga Bunga”

de Şerban Mihăilă    |    13 Iun 2023   •   07:00
Silvio Berlusconi - între „Iisus Hristos al politicii” și „Bunga Bunga”

​​​​​​​Răpus de leucemie, ieri, la vârsta de 86 de ani, Silvio Berlusconi a dominat viața publică italiană timp de decenii, din postura de mogul media miliardar și cel mai longeviv premier al Italiei. Showman desăvârșit, fostul lider, care s-a descris cândva drept „Iisus Hristos al politicii”, a fost un fel de Trump, înainte de apariția pitorescului președinte american. Controversatul om politic a exercitat o influență uriașă prin intermediul imperiului său mediatic, prin popularitatea adusă de clubul de fotbal AC Milan, precum și prin averea sa colosală, fiind cea mai bogată persoană din Italia timp de un deceniu.

Cu mult timp înainte ca Donald Trump să-și valorifice afacerile și celebritatea din reality show-uri printr-o victorie la Casa Albă, Berlusconi a fermecat milioane de italieni, prezentându-se ca un om realizat prin propriile forțe, care se bucură de viață și spune ce gândește, chiar dacă acest lucru însemna să-și insulte partenerii politici.

Pentru criticii săi însă, liderul de dreapta era un playboy evazionist, care și-a folosit vastul imperiu mediatic pentru a-și promova cariera politică, iar, ulterior, și-a exploatat puterea pentru a-și proteja interesele de afaceri.

Acțiunile în Justiție i-au ocupat lui Berlusconi o mare parte din viață, iar cazurile pe tema faimoaselor sale petreceri sexuale „Bunga Bunga”, la care participau tinere fete, inclusiv escorte minore, au fost încheiate abia în februarie 2023.

În pofida faptului că a rămas președintele partidului său, „Forza Italia” - partener în coaliția de dreapta a actualului premier italian, Giorgia Meloni -, el a dispărut treptat din atenția publicului, în ultimii ani, deoarece a suferit tot mai multe probleme de sănătate.

Cu toate acestea, Berlusconi a ținut în continuare la aspectul și la imaginea sa și era întotdeauna îmbrăcat elegant. Părul lui, dat pe spate, nu prezenta niciodată nici cea mai mică nuanță de gri, iar chipul său era fixat în timp, de ani de zile, de chirurgi plasticieni.

Berlusconi a fost spitalizat timp de 11 zile, în septembrie 2020, după ce a contractat coronavirusul. El a descris boala drept „cea mai dificilă încercare din viața mea”.

În aprilie, anul acesta, medicii au dezvăluit că suferea de leucemie, după ce fusese internat în spital pentru o infecție pulmonară. El a petrecut acolo 45 de zile și, la externare, a declarat: „Am fost internat în spital. Am câștigat din nou!”.

Trei săptămâni mai târziu, Berlusconi a fost internat însă din nou pentru ceea ce medicii au spus că ar fi controale de rutină și, câteva zile mai târziu, a murit.

Suflet de artist, convertit în dezvoltator imobiliar și patron de fotbal

Berlusconi s-a născut în 1936, la Milano, dintr-un tată angajat al unei bănci și o mamă casnică. În tinerețe, și-a dat repede seama de talentul său de artist.

Mare fan al lui Nat King Cole, el a cântat la contrabas într-o formație și a făcut publicul din cluburi să râdă cu glumele sale, asigurându-și astfel banii necesari pentru a urma studiile de drept la Universitatea din Milano.

Tot în perioada respectivă, Berlusconi a cântat pentru scurt timp pe un vas de croazieră, înainte de a se lansa, la 20 de ani, într-o carieră profitabilă în sectorul în plină expansiune al construcțiilor, care i-a adus, de altfel, prima avere.

Fondurile sale au fost folosite ulterior pentru a construi un vast conglomerat, care cuprinde magazine, cinematografe, edituri, ziare și televiziune prin cablu, acolo unde a deschis noi drumuri, prin programe comerciale - primele din Italia -, pline de femei îmbrăcate sumar.

În mod esențial pentru imaginea sa de persoană publică, imperiul lui a inclus și fotbalul, una dintre marile pasiuni ale Italiei.

Pe lângă faptul că a pompat bani în echipa AC Milan, el a ținut în mod regulat discursuri de încurajare în vestiar și pe terenul de antrenament, în perioada în care clubul a devenit una dintre cele mai de succes povești din lume și a obținut numeroase trofee.

Cinci dintre cele șapte triumfuri ale echipei AC Milan în Cupa Europei/Liga Campionilor au fost repurtate sub conducerea lui Berlusconi, care a deținut clubul timp de 31 de ani.

El a vândut AC Milan în 2017, după ani de performanțe mediocre, iar în 2018 a cumpărat Monza, pe atunci în al treilea eșalon din Italia.

Autopropulsat în politică

Berlusconi și-a îndreptat atenția către politică în 1993, atunci când a format partidul de centru-dreapta „Forza Italia”. Formațiunea sa politică a fost numită după „Forza, Italia!” („Hai, Italia!”), îndemnul-refren auzit frecvent la meciurile echipei naționale de fotbal a Italiei. 

Politicianul a fost ales prim-ministru de trei ori și a ocupat în total funcția timp de nouă ani, mai mult decât oricine altcineva de la dictatorul fascist Benito Mussolini încoace.

Deoarece își construise afacerile în domeniul media și în sectorul imobiliar, Berlusconi a fost văzut la începutul carierei sale politice drept o gură de aer proaspăt, după o perioadă de corupție și scandaluri care au zguduit Italia. 

Prezentându-se drept o poveste de succes a Italiei moderne, prin intermediul posturilor de televiziune și al ziarelor sale, el a obținut prima victorie electorală în 1994 cu „Forza Italia”. 

A rezistat însă ca prim-ministru doar nouă luni, dar și-a revenit cu o nouă victorie electorală în 2001, după o campanie populistă în care promitea locuri de muncă și creștere economică, semnând un „Contract cu italienii”, în direct, la televiziune.

Berlusconi s-a menținut apoi în funcție până în 2006 și a revenit din nou ca prim-ministru între 2008 și 2011, devenind astfel cel mai longeviv premier din istoria postbelică a Italiei.

A fost nevoit să demisioneze în momentul în care Italia, a treia economie ca mărime din zona euro, a fost supusă unor presiuni intense, în timpul crizei financiare.

Scandal peste scandal

Mandatul celui supranumit „Il Cavaliere” („Cavalerul”) i-a divizat pe italieni, atât în privința politicilor sale - inclusiv controversata decizie de a se alătura invaziei din Irak, condusă de SUA -, cât și asupra întregii sale abordări legate de moralitate și viața privată.

De-a lungul perioadei în care s-a aflat în funcție, procurorii l-au avut permanent sub lupă, chiar dacă susținătorii săi din parlament au adoptat legi pentru a-l proteja pe el și pe aliații lui.

În pofida numeroaselor procese din instanță - Berlusconi a susținut, în 2021, că a fost confruntat cu 86 de procese -, nu s-a aflat niciodată în spatele gratiilor și a reușit să scape de condamnările pentru fraudă și corupție, de la începutul carierei sale politice.

În 2013, Berlusconi a primit o condamnare definitivă pentru fraudă fiscală, în urma căreia a efectuat muncă în folosul comunității, într-un azil pentru bolnavii de Alzheimer.

De asemenea, el a fost mult timp suspectat de legături cu mafia, dar a negat cu tărie acest lucru.

„Bunga Bunga” și prietenia cu Putin

Pe scena mondială, Berlusconi era cunoscut pentru prietenii controversate, precum cea cu dictatorul libian Muammar Kadhafi și președintele rus, Vladimir Putin, pe care l-a apărat, de altfel, în urma invaziei din 2022 asupra Ucrainei. 

La momentul respectiv, Putin i-a trimis fostului premier italian 20 de sticle de vodcă, iar Berlusconi l-a criticat ulterior pe președintele ucrainean, acuzându-l că, de fapt, acesta ar fi „început războiul”. 

De altfel, el nu avea tact pentru diplomația tradițională, comparând odată un parlamentar european german cu „un nazist” și descriindu-l pe președintele american de la vremea respectivă, Barack Obama, drept „un bronzat”.

Imaginea lui a fost și mai mult pătată atunci când au apărut detalii picante despre petrecerile sexuale de la vila sa de lângă Milano, cu discotecă privată, în timpul unui proces extrem de jenant, în care a fost implicată o dansatoare de club de noapte, de 17 ani.

Berlusconi a fost condamnat la șapte ani de închisoare, în 2013, deoarece a plătit pentru a face sex cu Karima El-Mahroug, cunoscută sub numele de „Ruby, hoața de inimi”, însă sentința a fost ulterior anulată, după ce judecătorul a declarat că există îndoieli rezonabile asupra faptului că Berlusconi ar fi știut vârsta minorei.

Apoi, liderul italian a fost acuzat că a mituit martori pentru a minți în legătură cu petrecerile sale, despre care a insistat întotdeauna că erau „cine elegante”. El a fost achitat în trei procese conexe.

O relație cu o altă adolescentă a dus la sfârșitul celei de-a doua căsnicii cu fosta actriță Veronica Lario, care l-a părăsit în 2009, din cauza „aventurilor sale cu minore”.

În martie 2022, Berlusconi a organizat o falsă nuntă bizară, cu iubita lui Marta Fascina, pe atunci în vârstă de 32 de ani.


››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×