x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria: 12 civili ucişi şi zeci de dispăruţi în explozia unui depozite de arme în provincia rebelă Idlib

Siria: 12 civili ucişi şi zeci de dispăruţi în explozia unui depozite de arme în provincia rebelă Idlib

12 Aug 2018   •   14:00
Siria: 12 civili ucişi şi zeci de dispăruţi în explozia unui depozite de arme în provincia rebelă Idlib

Cel puţin 12 civili au fost ucişi şi zeci de persoane sunt date dispărute în urma unei explozii la un depozit de armament într-o zonă rezidenţială din provincia Idlib din nord-vestul Siriei, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit AFP. 

Explozia, survenită duminică în localitatea Sarmada, din nordul acestei provincii controlate de grupări jihadiste şi de facţiuni rebele, a provocat prăbuşirea a două imobile, a indicat OSDO. 

Cauzele sale nu sunt cunoscute deocamdată. 

Căştile Albe, echipele de salvare care acţionează în zone rebele, au fost trimise la faţa locului, unde încearcă să înlăture dărâmăturile, în căutare de eventuale victime, a relatat un corespondent al AFP. 

Potrivit OSDO, depozitul era situat într-o clădire rezidenţială din Sarmada, ce aparţinea unui traficant de arme care lucrează pentru Hayat Tahrir al-Sham (HTS), grupare jihadistă formată de fosta ramură siriană a Al-Qaida, care controlează cea mai mare parte a provinciei. 

Conform aceleiaşi surse, 12 civili au fost ucişi, majoritatea membri ai familiilor unor luptători ai HTS, iar bilanţul riscă să se agraveze pentru că zeci de persoane sunt date dispărute. 

Potrivit unui membru al Căştilor Albe, salvatorii au reuşi deja să scoată la suprafaţă cinci supravieţuitori. Printre decedaţi se află femei şi copii, a afirmat el. 

Provincia Idlib este una din ultimele care nu a reintrat sub controlul regimului lui Bashar al-Assad, care a avertizat că recucerirea acestui sector este unul din obiectivele sale. 

Căzută în mâinile opoziţiei în 2015, Idlib este încercuită în totalitate de teritorii controlate de regim. Circa 60% din provincie se află sub controlul HTS, restul fiind împărţit între diferite grupări rebele. Celule în adormire ale grupării jihadiste rivale Stat Islamic sunt şi ele prezente în Idlib, unde revendică asasinate şi atentate.AGERPRES

×