x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria dezminte implicarea în dublul atentat din Turcia şi dă vina pe premierul turc

Siria dezminte implicarea în dublul atentat din Turcia şi dă vina pe premierul turc

de Marina Constantinoiu    |    12 Mai 2013   •   15:13

Regimul de la Damasc a dezminţit, duminică, orice implicare în dublul atentat care s-a soldat cu moartea a 46 de persoane şi rănirea a circa 100, într-o localitate turcă de la frontiera cu Siria, respingând, astfel, acuzaţiile Ankarei, relatează AFP.

“Siria nu a comis şi nu va comite niciodată un astfel de act, nu pentru că nu am fi capabili de asta, ci pentru că valorile noastre nu permit acest lucru”, a afirmat ministrul sirian al Informaţiilor, Omrane al-Zohbi. “Am fost intristaţi de moartea acestor martiri. Sunt fraţii noştri. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan ar trebui întrebat în legătură cu acest act. El şi partidul lui să-şi asume responsabilitatea directă”, a spus Zohbi. “Trebuie să demisioneze, e un asasin, nu îşi poate construi gloria pe sângele turcilor şi sirienilor”, a mai spus ministrul, care este de părere că atentatele au avut loc înaintea întâlnirii dintre Erdogan şi preşedintele american, Barack Obama, iar Erdogan vrea sa incite  SUA să intervină militar în Siria.

Dublul atentat de sâmbătă, de la Reyhanli, este atacul cel mai ucigaşînregistrat în Turcia în ultimii ani, mai ales de la începutul conflictului din Siria vecină, în 2011.
Guvernul turc, fost aliat al Damascului, susţine opoziţia şi rebelii sirieni, împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Poliţia turcă a reţinut nouă cetăţeni turci în cadrul anchetei privind dublul atentat, a anunţat vicepremierul turc Besir Atalay. La rândul său, ministrul turc de interne Muammer Guler, care s-a adresat pe postul naţional de televiziune, a declarat că atacurile de sâmbătă au fost comise de un grup cunoscut de autorităţile turce şi care are legături directe cu agenţia siriană de informaţii secrete Mukhabarat.

Însă regimul sirian a dezminţit duminică orice implicare în dublul atentat, respingând astfel acuzaţiile Ankarei. Anterior, ministrul turc de interne, Muammer Güler, afirmase că autorii dublului atentat cu maşină capcană au legături cu organizaţii apropiate regimului de la Damasc.

×