Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, l-a însărcinat, duminică, pe ministrul Agriculturii din fostul Guvern, Adel Safar, cu formarea unui nou Cabinet, a anunţat agenţia oficială Sana, citată de AFP.
Nominalizarea s-a făcut prin promulgarea unui decret care-l însărcinează pe Adel Safar cu formarea Guvernului, a precizat Sana. Nominalizarea intervine într-un moment de cumpănă pentru regimul de la Damasc, confruntat cu un val de contestare populară care s-a soldat cu mai multe victime în ultimele săptămâni.
Membru al Partidului Baas şi în vârstă de 58 de ani, Safar a studiat Agricultura la Universitatea din Damasc, apoi şi-a obţinut doctoratul în Franţa.
Între 1997 şi 2000, a ocupat postul de decan al Facultăţii de Agricultură la Damasc, apoi a devenit ministru al Agriculturii în 2003.
Guvernul condus de Mohammad Naji Otri, în funcţie din 2003, nu a supravieţuit mişcării de contestare populare din ţară şi a demisionat la 29 martie, la două săptămâni după primele manifestaţii contra regimului.
Autorităţile siriene au arestat sâmbătă zeci de persoane, după protestele de amploare în favoarea democraţiei organizate vineri, soldate cu cel puţin nouă morţi, au anunţat asociaţiile siriene pentru drepturile omului, citate de AFP.
Statele Unite şi ONU au denunţat utilizarea forţei pentru dispersarea manifestaţiilor de vineri, convocate de opozanţii dezamăgiţi că discursul susţinut de preşedintele Bashar al-Assad nu a făcut nici o referire la reforme democratice majore.
Aproape 40 de persoane au fost reţinute la Duma (15 kilometri nord de Damasc), Homs (160 de kilometri nord de capitală) şi la Deraa, centrul contestării lansate la 15 martie împotriva regimului sirian. Circa 200 de persoane au manifestat din nou în faţa Palatului de Justiţie de la Deraa, scandând "Mai bine moartea decât umilirea" sau "Libertate, libertate". Patru persoane au fost reţinute după demonstraţie, la scurt timp după arestarea arhitectului Khaled al-Hassan, a avocatului Hassan al-Aswad, a profesorului Issam Mohammed şi a lui Mohammad Fara, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), cu sediul la Londra.
În oraşul Duma, unde cel puţin opt persoane au murit în timpul manifestaţiei de vineri, au fost arestate cel puţin 12 persoane. Martori oculari au relatat că poliţia a deschis focul cu muniţie de război asupra manifestanţilor care aruncaseră cu pietre asupra forţelor de ordine. Autorităţile siriene au acuzat "o bandă armată" că ar fi deschis focul asupra mulţimii, iar televiziunea oficială a intervievat trei agenţi de securitate răniţi, care au afirmat că au fost atacaţi de "lunetişti ascunşi pe acoperişuri". Conform unui comunicat OSDH, în oraşul industrial Homs au fost arestate cel puţin 17 persoane.
Asociaţia siriană a cerut "eliberarea tuturor deţinuţilor de opinie, încetarea arestării abuzive a opozanţilor politici şi măsuri care să le permită cetăţenilor să se bucure de drepturile lor legitime de adunare paşnică şi de exprimare".
Statele Unite au salutat vineri "curajul şi demnitatea" manifestanţilor sirieni, condamnând din nou utilizarea forţei împotriva acestora. "Preşedintele Bashar al-Assad este cel care trebuie să ia rapid măsuri pentru a-şi respecta promisiunile şi a accelera agenda sa de reforme", a precizat Casa Albă. La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, "a deplâns recurgerea la violenţă împotriva manifestanţilor paşnici şi a cerut încetarea imediată a reprimării acestora".