x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria: Opoziţia formează un Consiliu Naţional, care reuneşte toate curentele politice (comunicat)

Siria: Opoziţia formează un Consiliu Naţional, care reuneşte toate curentele politice (comunicat)

de Marina Constantinoiu    |    02 Oct 2011   •   12:41

Opozitia siriana a anuntat duminica formarea unui Consiliu National din care fac parte toate curentele politice care se opun regimului lui Bashar al-Assad, potrivit unui comunicat dat publicitatii la Istanbul de catre membrii Consiliului si citat de France Presse.

'Consiliul sirian este deschis participarii tuturor sirienilor. Este un Consiliu independent, care reprezinta suveranitatea poporului sirian in lupta sa pentru libertate', a declarat Burhan Ghalioune, un profesor universitar care traieste la Paris, care a dat citire manifestului fondator al Consiliului, calificandu-l drept 'un anunt istoric'. 'Consiliul respinge orice ingerinta externa care aduce atingere suveranitatii poporului sirian', a adaugat Ghalioune.

Acest Consiliu reuneste toate tendintele politice, regrupand in special Comitetele locale de coordonare (LCC) care coordoneaza manifestatiile din teren, liberalii, confreria Fratia Musulmana, interzisa de multi ani in Siria, precum si pe kurzi si pe asirieni.

Incepand de sambata, coalitia cea mai extinsa si cea mai reprezentativa a opozitiei a purtat negocieri cu usile inchise la Istanbul, pentru a obtine ralierea opozantilor, in special Ghalioune, in timp ce in intreaga Sirie se amplifica violentele.

Potrivit unor surse diplomatice de la Damasc, cresterea in influenta a CNS ar fi, de fapt, o consecinta a unui acord intre americani, turci si Fratia Musulmana, care ar permite reunirea principalelor trei curente ale opozitiei:'nationalista', 'liberala' si 'islamista'.

×