Timp de peste doi ani și jumătate, războiul din Siria a oferit strategilor de la Moscova o șansă nesperată de a-și testa tehnica militară de vârf în condiții reale de luptă. Sprijinul militar masiv acordat de Moscova regimului dictatorial condus de Bashar al-Assad a ajutat Kremlinul să stabilească principalele obiective ale noului program de înarmare al Rusiei și, în același timp, să vândă armament rusesc în zeci de state din lume. În acest context, Rusia nu ar avea niciun interes să încheie conflictul din Siria.
Preşedintele Vladimir Putin a semnat programul de achiziţii de armament pentru perioada 2018-2028, a anunțat, ieri, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. Potrivit acestuia, pe lista de necesități înaintată de generalii de la Moscova se află inclusiv „echipamente de robotică, sisteme de spionaj, vehicule aeriene fără pilot pentru luptă şi cercetare, mijloace de apărare aeriană şi muniţie de precizie”, scrie publicația „Kommersant”, citându-l pe vicepremier. În noiembrie, anul trecut, Tatiana Şevţova, adjunctă a ministrului Apărării, dezvăluia că noul program de înarmare va costa aproximativ 325 miliarde de dolari, la care se adaugă circa 17 miliarde de dolari pentru sistemul militar de sincronizare. În anunțul făcut ieri, Rogozin a ținut să mai precizeze că noul program de înarmare al țării a ţinut cont de experienţa dobândită de militarii ruşi în operațiunile de luptă din Siria, unde eficienţa unor noi echipamente și sisteme de apărare a fost evaluată în condiţii extreme pentru peste 200 de tipuri de arme. Cu doar câteva zile în urmă, generalul Vladimir Şamanov, fost comandant al trupelor de paraşutişti și actual șef al Comitetului pentru Apărare din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, afirma că Rusia a testat nu mai puțin de 200 de noi tipuri de armament în timpul războiului din Siria. „În timp ce am ajutat poporul frate sirian, noi am testat și peste 200 de noi tipuri de arme”, a spus el, adăugând că, în acest fel, Moscova a demonstrat eficiența armelor sale. „Nu este un accident că, astăzi, suntem căutați de către multe state care doresc să cumpere armamentul nostru, inclusiv de către țări care nu sunt aliații noștri”, a adăugat el.
Avioane de luptă, scoase pe tarabă
„Rusia a fost acuzată că folosește Siria drept poligon de încercare pentru noul său armament, între care avionul de luptă «Sukhoi Su-34»”, scrie publicația „Jerusalem Post”. Potrivit ziarului israelian, Su-34 este achiziționat deja de Algeria, iar multe alte state, între care Indonezia, India, Uganda și Nigeria și-au exprimat interesul pentru avionul de atac, de când acesta a fost activat pe frontul sirian. Mai mult, conform aceleiași surse, două avioane „invizibile” de ultimă generație, mai exact de generația a cincea, „Sukhoi Su-57”, au fost reperate în Siria de sateliții israelieni, săptămâna trecută, în condițiile în care acestea nu sunt complet operaționale și, potrivit unei oficialități de la Moscova, trebuie testate în situații de luptă. „Sukhoi Su-57” urmează să intre în dotarea forțelor aeriene ruse anul acesta. Deocamdată, în pofida apelurilor umanitare internaționale și a unei rezoluții ONU de încetare a focului, avioanele ruse continuă să atace zone în care se află sute de mii de civili sirieni, susține organizația neguvernamentală OSDO.
„Nu este un accident că, astăzi, suntem căutați de către multe state care doresc să cumpere armamentul nostru”.
Vladimir Şamanov