x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Situație GRAVĂ la frontiera Poloniei. Autoritățile au folosit tunuri de apă împotriva migranților care aruncau cu pietre

Situație GRAVĂ la frontiera Poloniei. Autoritățile au folosit tunuri de apă împotriva migranților care aruncau cu pietre

16 Noi 2021   •   17:15
Situație GRAVĂ la frontiera Poloniei. Autoritățile au folosit tunuri de apă împotriva migranților care aruncau cu pietre

Forțele de securitate poloneze au folosit tunurile de apă asupra migranților care au aruncat cu pietre. La granița cu Belarus mii de persoanevor să ajungă în UE, scrie Reuters.

Criza a determinat UE să pregătească noi sancțiuni împotriva Belarusului, acuzat că încearcă să destabilizeze blocul comunitar prin împingerea ilegală a migranților peste graniță.

Imaginile difuzate de un purtător de cuvânt al guvernului polonez și de Ministerul Apărării au arătat o nouă escaladare a crizei la frontieră, unde migranții s-au adunat în număr tot mai mare pe partea belarusă, în ultima săptămână.

"Atenție, atenție, dacă nu respectați ordinele, se va folosi forța împotriva voastră", spunea un mesaj prin difuzoare adresat migranților care aruncau obiecte, potrivit imaginilor, care au fost difuzate de postul public de televiziune TVP.

De asemenea, în imaginile difuzate de guvernul polonez, migranții au fost arătați aruncând cu sticle și bucăți de lemn în gardul de frontieră și în soldații polonezi.

Ministerul de Interne a declarat că un polițist a fost grav rănit de un obiect aruncat peste graniță și se află la spital cu o presupusă fractură de craniu.

UE susține că Belarus încurajează migranții să treacă granițaca o reacție la sancțiunile aplicate anterior pentru reprimarea protestelor de anul trecut împotriva realegerii președintelui Alexander Lukașenko.

Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a declarat că afirmațiile potrivit cărora ar fi alimentat criza de la frontieră sunt "absurde".

Ministerul polonez al Apărării a declarat într-un mesaj pe Twitter că autoritățile din Belarus au dat migranților grenade sonore pentru a le arunca asupra soldaților polonezi și a polițiștilor de frontieră.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez a declarat că guvernul discută posibilitatea lansării de consultări oficiale cu aliații din NATO cu privire la criză.

"Ne pregătim pentru un rezultat pesimist - că acest conflict s-ar putea prelungi luni de zile", a declarat purtătorul de cuvânt Piotr Muller într-o conferință de presă.

Potrivit autorităților poloneze, peste 20.000 de membri ai serviciilor de securitate poloneze din cadrul poliției, poliției de frontieră și armatei consolidează frontiera unde migranții s-au adunat, în apropierea unui punct de trecere din orașul polonez Kuznica.

Aproximativ 4.000 de migranți se află în apropierea graniței și mulți dintre ei spun că autoritățile belaruse nu le permit să se întoarcă la Minsk.

Anterior, marți, liderul partidului de guvernământ din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a declarat că nu se așteaptă la un conflict armat în acest moment.

"Avem un război hibrid, dar un război real, cu arme, nu se află la orizontul nostru. Ne confruntăm cu un inamic imprevizibil", a declarat Kaczynski la radioul public polonez.

Între timp, Irakul a programat joi un zbor de evacuare de la Minsk. Până în prezent, aproximativ 150-200 de irakieni aflați deja la Minsk s-au înregistrat pentru a zbura spre casă.

Alți irakieni aflați la graniță au încercat să se înregistreze. "Lucrăm la acest lucru cu autoritățile belaruse", a declarat consulul Irakului pentru Rusia și Belarus, Majid al-Kinani.

"Numărul este fluctuant, deoarece oamenii sunt blocați la granița belarusă cu Polonia sau Lituania și până acum nu au fost autorizați să se întoarcă la Minsk de către autoritățile belaruse", a declarat consulul.

În Lituania, autoritățile au declarat că situația este sub control, un ministru adjunct de interne afirmând că au prins 47 de persoane care au încercat să se apropie de graniță.

Mediafax

×
Subiecte în articol: Polonia belarus migranti