x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Situație încordată în Orientul Mijlociu. Netanyahu a declarat este timpul anexării unor teritorii din Cisiordania

Situație încordată în Orientul Mijlociu. Netanyahu a declarat este timpul anexării unor teritorii din Cisiordania

17 Mai 2020   •   19:05
Situație încordată în Orientul Mijlociu. Netanyahu a declarat este timpul anexării unor teritorii din Cisiordania

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, duminică, în fața parlamentului, că este timpul pentru anexarea unor părți din Cisiordania. Acesta și-a prezentat noul guvern de uniune națională, alcătuit împreună cu rivalul său politic, Benny Gantz, transmite AFP.

"Iată adevărul: aceste teritorii sunt acolo unde poporul evreu s-a născut şi s-a dezvoltat. Este timpul să aplicăm legea israeliană şi să scriem un capitol glorios în istoria sionismului", a declarat acesta.

Acordul de împărţire a puterii între Netanyahu şi Gantz prevede anunţarea, începând de la 1 iulie, a unei strategii pentru aplicarea proiectului american de rezolvare a conflictului israeliano-palestinian.

Planul a fost respins de palestinieni întrucât prevede anexarea de către Israel a Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de către statul israelian.

Populaţia în coloniile israeliene a crescut cu 50% în ultimul deceniu, depăşind 450.000 de oameni, care trăiesc alături de 2,7 milioane de palestinieni.

"Adevărul, şi toată lumea îl ştie, este că sute de mii de rezidenţi din Iudeea-Samaria (termen folosit de autorităţile israeliene pentru a desemna Cisiordania) vor rămâne pentru totdeauna acasă, oricare va fi acordul de pace găsit în final", a afirmat Netanyahu.

La rîndul său, Benny Gantz a vorbit în fața parlamentului despre pandemia de coronavirus, necesitatea ca israelienii să fie uniţi, dar nu a amintit deloc de anexarea coloniilor.

Proiectul de anexare a fost discutat, săptămâna trecută, cu şeful diplomaţiei Mike Pompeo, care a efectuat o vizită-fulger la Ierusalim, unde s-a întâlnit cu cei doi politicieni.

Palestinienii şi Iordania au avertizat deja împotriva consecinţelor unui astfel de proiect. Cele mai multe ţări UE vor să convingă Israelul să renunţe la acest plan, în caz contrar amenințând cu sancțiuni. Și Administrația Trump, care inițial a susținut anexarea coloniilor s-a exprimat zilele trecute împotriva acestui demers.

×
Subiecte în articol: Israel cisiordania benjamin netanyahu