x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Slujba de mâine va începe la orele 15:00

Slujba de mâine va începe la orele 15:00

de Sorin Anghel    |    17 Apr 2010   •   00:00

În comparaţie cu ceea ce s-a petrecut în urmă cu cinci ani la Cracovia, la moartea Papei Ioan Paul al II-lea, atmosfera de acum este una anostă. Locuitorii oraşului îşi văd mai departe de treabă, în vreme ce turiştii străini se arată deranjaţi de faptul că sunt nevoiţi să se hrănească cu kebab deoarece restaurantele din Rinek Glovni au fost închise. Slujba de mâine va începe la orele locale 14:00, un ceas mai târziu la Bucureşti.

Deşi mâine la Cracovia vor ajunge cei mai importanţi oameni ai planetei, atmosfera în oraş este una destul de amorţită. La slujba care va fi organizată în Biserica Mariaczi vor lua parte 800 de înalţi oficiali. Pentru cei care nu vor avea norocul "să prindă" un loc în interior, au fost montate câteva mii de scaune în mijlocul Pieţei Centrale şi două ecrane gigant.

Slujba de mâine va începe la orele locale 14:00, şi se va încheia două ceasuri mai târziu. Printre cei 40.000 de oameni care se vor afla în centrul istoric al Cracoviei se vor afla şi câţiva români din Bucovina. Aceştia au vizitat în această dimineaţă fostul lagăr de la Auschiwitz. Apoi au mers la Vadovice, oraşul în care s-a născut Papa Ioan Paul al II-lea, după care au ajuns la o mănăstire din Cracovia.

NIMIC SPECIAL
Decizia ca Lech Kaczinski să fie înmormântat la Castelul Wawel din Cracovia nu le-a picat bine deloc comercianţilor din centrul oraşului. Aceştia au fost nevoiţi să-şi închidă cârciumioarele în acest week-end, atmosfera fiind una anostă. Polonezii de aici nu-l simpatizau prea mult pe fostul preşedinte, acesta fiind şi motivul pentru care au protestat de câteva ori în speranţa că Lech Kaczinski nu va fi adus la Vavel.

În această seară, în centrul oraşului va avea loc un concert cu muzică de Mozart, eveniment ce se vrea un omagiu la adresa celor ce au pierit în urmă cu o săptămână în tragedia de la Smolensk. Atmosfera de acum nici nu se poate compara cu cea existentă în urmă cu cinci ani la Cracovia, când a murit Papa Ioan Paul al II-lea.

HAOS RUTIER
Pentru polonezul de rând, viaţa merge înainte. Fiind zi liberă, mulţi dintre locuitorii Cracoviei îşi petrec timpul liber la mall. În Polonia, week-end-ul se împarte în felul următor: sâmbăta la cumpărături, duminica la biserică. Lucrurile nu s-au schimbat nici de această dată. Din motive de securitate, poliţia a restricţionat accesul automobilelor pe multe dintre arterele centrale, astfel că şoferii care au vrut să traverseze oraşul pe lângă Rinek Glovni au avut surpriza să constate că acest lucru nu mai este posibil.

Turiştii care s-au nimerit la acest sfârşit de săptămână la Cracovia încearcă să vadă partea plină a paharului. Vor avea ocazia să-i vadă de aproape pe cei mai importanţi conducători de state din lume. Există însă şi nemulţumiţi. "Ne-am programat vacanţa asta de anul trecut. Din păcate, nu am găsit nici un restaurant în centrul oraşului unde să putem mânca", spune Giuseppe. A venit din Italia împreună cu logodnica şi este nervos din cale afară că trebuie să stea la coadă la kebab. Printre străinii veniţi să viziteze Cracovia în acest week-end se află şi un grup de 55 de maramureşeni. Au plătit 120 de euro pentru o excursie de 3 zile. Ei se vor întoarce mâine în România fără să asiste la funeraliile lui Lech Kaczinski.

×
Subiecte în articol: externe