Renegocierea poziţiei Marii Britanii în Uniunea Europeană este subiectul summit-ului de la Bruxel- les care a începe în această seară. Marea Britanie cere introducerea unui me- canism de salvgardare care să-i permită, printre altele, să îngheţe ajutoarele sociale pentru imigranţi.
Deşi Comisia Europeană ajunsese, la începutul lunii, la un acord de principiu pentru reformele pe care Marea Britanie le-a cerut, Po- lonia, Slovacia, Cehia şi Ungaria au anunţat că se vor împotrivi schim-bărilor solicitate. Printre reformele pe care Marea Britanie le cere Uniunii Europene este acordul ca această ţară să poată îngheţa pe o durată de maximum patru ani acor-darea de prestaţii sociale pentru imigranţii veniţi din spaţiul UE. Polonia a solicitat ca o eventuală îngheţare a acordării de beneficii să nu afecteze cetăţenii non-bri-tanici din UE care deja se bucură de aceste drepturi. De asemenea, Cehia şi-a exprimat îngrijo-rarea că o astfel de măsură ar putea fi discriminatorie. Deşi premierul Marii Bri- tanii, David Cameron, anunţase ieri că este sigur că va obţine acordul Uniunii, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, anunţa că nu îi poate garanta acestuia parafarea unui acord. David Cameron a efectuat un turneu în ţările est-eu-ropene, înainte de acest summit, pentru a-şi susţine punctul de vedere. Premi-erul britanic a venit şi în România, dat fiind că o eventuală măsură a înghe-ţării acordării de prestaţii sociale ar afecta şi un număr însemnat de ro- mâni. „Nu am crezut că libertatea de mişcare va aduce atâţia oameni în Marea Britanie. Trebuie să rezolvăm presiunile care se exercită pe servi-ciile noastre publice”, a spus Cameron la Bucu-reşti. Cerinţele Marii Britanii au fost discutate şi de preşedintele Consi-liului European, Donald Tusk, cu preşedintele şi premi-erul României, la Bucureşti, zilele trecute. „Pentru România este important ca mecanismul de salvgardare să fie nediscrimina-toriu, să aibă un caracter excep-ţional şi cât mai limitat în timp”, i-a transmis lui Tusk preşedin-tele Iohannis.
Cameron vrea obţinerea reformelor din partea UE înainte de referendumul care va decide dacă Marea Britanie iese sau nu din Uniune.
David Cameron şi-a petrecut ziua de ieri negociind cu liderii europeni pentru a-şi consolida argumentele necesităţii reformei