x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şoc în Israel. Evreii iranieni votează cu Ahmadinejad

Şoc în Israel. Evreii iranieni votează cu Ahmadinejad

11 Iun 2009   •   00:00
Şoc în Israel. Evreii iranieni votează cu Ahmadinejad
Sursa foto: Kamran Jebreili/AP

Experţi israelieni consultaţi de cel mai difuzat ziar israelian, Yediot Ahronot, citat de cotidianul italian Il Giornale şi de revista Panorama, sunt de părere că 25.000 de evrei iranieni se pregătesc, în numele convenienţei, să-i acorde propria preferinţă în alegerile prezidenţiale de mâine, 12 iunie, din Iran, lui Mahmoud Ahmadinejad. Acesta a promis să şteargă statul evreu de pe hărţile geografice, care a negat Holocaustul şi care mizează totul pe dezvoltarea de rachete şi de tehnologie nucleară.



''Evreii iranieni se gândesc numai să stea de partea învingătorului'', susţine articolul din cotidianul menţionat, care a scandalizat şi divizat opinia publică israeliană.

''Sindrom Stockholm'' /răspuns psihologic la ostatici, de loialitate faţă de sechestrator, fără a ţine seama de pericolul în care se află, n.red/, pragmatism sau pur şi simplu dorinţă de a nu se pune împotriva puternicilor de la Teheran?, se întreabă Panorama. Realitatea este însă că atunci când cineva citeşte că majoritatea comunităţii de 25.000 de evrei iranieni va vota cu Ahmadinejad în alegerile prezidenţiale de vineri, rămâne şocat, crede revista italiană. Se gândeşte la nedemnii ''kapo'' aflaţi în slujba temnicerilor hitlerişti: cetăţeni evrei foarte normali, care în lagărele naziste se transformau în zbiri pentru a pune în aplicare dictatul stăpânilor lor şi a-şi salva astfel viaţa.

La o reflecţie mai profundă, însă, lucrurile sunt ceva mai complexe, subliniază publicaţia. Aceasta şi pentru că sursa acestui sondaj ''brut'' printre sefarzii iranieni nu este biroul de presă al Gardienilor Revoluţiei, ci un cotidian israelian, Yediot Ahronot, care a intervievat în ultimele zile mai mulţi experţi imparţiali din Israel.

Cei care ''pariază'' pe relele intenţii ale evreilor iranieni, potrivit Il Giornale, sunt David Mutai, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei centrale a imigranţilor iranieni din Israel, David Menashri, directorul Centrului de Studii Iraniene de la Universitatea din Tel Aviv şi Meir Ezri, fost ambasador al Israelului la Teheran pe vremea şahului Reza Pahlavi.

În opinia celor trei experţi, evreii iranieni nu sunt dornici să mizeze pe opoziţie şi preferă să aibă de-a face cu un preşedinte pe care l-au experimentat deja. Mutai susţine că Ahmadinejad este ''un câine care latră dar nu muşcă'', în timp ce rivalul acestuia, Mir Hosein Mousavi, fost premier în anii '80, iar astăzi candidat simbol al opoziţiei reformiste, foarte apreciat în rândul tinerilor şi reformiştilor iranieni, este ''imprevizibil'' şi un politician în care nu te poţi încrede, din acest motiv realmente periculos pentru evrei.

''Va fi un vot pentru răul cel mai mic. În aceşti patru ani, preşedintele iranian şi-a inflamat oamenii şi a înfuriat ţările lumii. Dar se ştie ce spune şi ce face apoi, în timp ce Mousavi reprezintă necunoscutul, iar îngrijorarea este că în loc să vorbească poate să acţioneze'', a explicat Mutai, citat de Panorama.

Teza unei minorităţi mai înclinate să păstreze status quo-ul decât să încerce experimente imprevizibile l-a convins şi pe profesorul David Menashri. În opinia acestuia însă, motivul alegerii din partea evreilor iranieni, este altul, şi anume acela că niciodată nu trebuie să te pui cu establishment-ul politic aşa cum i-a învăţat pe evrei istoria seculară a persecuţiilor. ''Evreii din Iran urmează întotdeauna puterea dominantă, încearcă să menţină un 'low-profile' şi să nu aibă de-a face cu politica internă şi cu luptele pentru putere. De aceea îl sprijină pe cel care învinge'', a afirmat Menashri, care a mai precizat: ''Vor sta liniştiţi până când se va şti cu certitudine cine a învins iar apoi vor ieşi la vedere pentru a-i garanta sprijinul lor''.

În opinia profesorului, o adevărată autoritate în materie de chestiuni iraniene, o eventuală victorie a lui Mussavi nu va fi deloc irelevantă. ''Mussavi a fost un premier foarte radical, dar a trecut printr-o perioadă de maturizare devenind una dintre figurile cele mai moderate produse de revoluţie'', a afirmat Menashri.

Potrivit lui Meir Ezri, fost ambasador la Teheran până în 1975, în acei ani ai şahului Pahlavi amintiţi drept epoca de aur a relaţiilor dintre Israel şi Iran, evreii iranieni nu îi vor acorda neapărat votul lui Ahmadinejad, dar vor evita cu toată grija să-l provoace sau să ia poziţie împotriva lui în caz de realegere. ''Votul este secret, dar în realitate nu este şi din acest motiv evreii încearcă întotdeauna să stea de partea învingătorului şi în orice caz nu vor avea nicio problemaă să se alinieze de partea celui care învinge'', a afirmat Ezri, citat de Il Giornale.

Este ca şi cum ai spune: nu trezi câinele care doarme /sau latră/ şi păstrează relaţii bune cu cel care comandă. Şi aceasta este în fond o dovadă de înţelepciune, conchide Panorama.

Agerpres

×
Subiecte în articol: externe evreii