x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sofia pregăteşte testul de rezistenţă la centrala de la Kozlodui

Sofia pregăteşte testul de rezistenţă la centrala de la Kozlodui

de Marina Constantinoiu    |    22 Mar 2011   •   17:09

Bulgaria a lansat, marţi, pregătirile pentru realizarea testului de rezistenţă la unica sa centrală nucleară de la Kozlodui (nordul ţării), solicitat de europeni pentru toate reactoarele europene, după catastrofa din Japonia, a anunţat biroul de presă al premierului, citat de AFP.

Pentru acest test a cărui dată nu a fost precizată, au fost reţinute şapte criterii. Testul vizează instalaţia care utilizează două reactoare de 1.000 MW şi va urmări situarea geografică, riscul de inundare, sistemele de răcire, ciclul de exploatare, tipul de reactoare şi riscul de atac terorist.

Verificările sistemelor de răcire – cele care în cazul Japoniei au fost scoase din serviciu la centrala de la Fukushima-Daiichi de tsunami-ul din 11 martie, după ce au rezistat la seismul din aceeaşi zi - se vor concentra pe “construcţia lor”.”Vom notifica în legătură cu pregătirea testelor Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi experţii agenţiei vor fi invitaţi să le supervizeze”, se mai arată în comunicat.

Europenii au decis la 15 martie să realizeze voluntar teste de rezistenţă la cele 143 de reactoare aflate în activitate în întregul spaţiu al Uniunii Europene pentru a preveni un dezastru de genul celui din Japonia.

“Dacă UE cere verificări suplimentare, Bulgaria este gata să pună în practică alte mecanisme de testare pentru a garanta siguranţa centralei sale nucleare”, a precizat Guvernul bulgar.

Bulgaria nu mai exploatează decât două reactoare, după închiderea a patru blocuri de fabricaţie sovietică în 2007, din motive de securitate, înaintea intrării ţării în Uniunea Europeană. Pentru a compensa această pierdere a capacităţilor, Bulgaria intenţionează să construiască o nouă centrală, cu tehnologie rusească, la Belene, pe malul Dunării, centrală dotată cu două reactoare de 1.000 MW, dar finanţarea proiectului nu a fost finalizată.

×