x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soldat american, reţinut după ce şi-a părăsit baza din Kandahar şi a ucis trei civili afgani

Soldat american, reţinut după ce şi-a părăsit baza din Kandahar şi a ucis trei civili afgani

de Mediafax    |    11 Mar 2012   •   06:30

Aproximativ 16 persoane au fost ucise sau ranite duminica de un soldat american, care a iesit din baza sa militara si a inceput sa traga focuri de arma asupra afganilor, in provincia Kandahar, un bastion al talibanilor din sudul Afganistanului, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.

Duminica, in jurul orei 3.00 (00.30, ora Romaniei), un soldat american a iesit din baza sa si a inceput sa traga asupra civililor. "Intre zece si 16 persoane au fost ucise sau ranite", a declarat Ahmad Jawed Faysal, un purtator de cuvant al guvernatorului provinciei Kandahar.

"Din cate stim, au existat victime in doua sate, Alokozai si Garrambai", in districtul Panjwayi din provincia Kandahar, a continuat el.

Bilantul precedent evoca moartea a trei persoane. "Sunt mai multe", a subliniat Faysal. O delegatie, formata din membri ai "politiei, Guvernului local si ISAF (Forta NATO in Afganistan)", este pe drum si ar urma sa prezinte primele concluzii duminica dupa-amiaza, a adaugat acesta.

Soldatul american care a deschis focul asupra afganilor a fost arestat, a informat anterior un oficial occidental. "Un soldat a iesit din baza sa si a inceput sa traga. El s-a intors in biroul sau si a fost plasat in detentie", a precizat oficialul.

Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF) a NATO si-a exprimat, intr-un comunicat, "regretul profund pentru incident".

"Un militar american a fost plasat in detentie duminica, in legatura cu un incident care a provocat victime civile", a recunoscut ISAF in comunicat, fara a mentiona un bilant precis.

Provincia Kandahar este un bastion al talibanilor, care au fost inlaturati de la putere in 2001 de coalitia internationala condusa de Statele Unite si care lupta de atunci impotriva Guvernului afgan si a aliatilor sai din cadrul NATO.

Numeroase incidente in care soldati afgani si-au atacat colegi occidentali au tensionat recent relatiile dintre fortele proguvernamentale si trupele straine. Atacul de duminica, indreptat impotriva unor civili afgani, risca sa agraveze aceasta situatie.

×
Subiecte în articol: armata militari atac afganistan