x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soldații americani sosesc în Polonia

Soldații americani sosesc în Polonia

13 Ian 2017   •   18:15
Soldații americani sosesc în Polonia
Sursa foto: kremlin.ru

Un convoi de vehicule blindate și soldați americani a trecut, ieri, frontiera poloneză dinspre Germania, în cadrul desfășurării de forțe NATO în Polonia, după decizia luată anul trecut de Alianța Nord-Atlantică în vederea consolidării flancului său estic, în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, relatează AFP.

Prezența prin rotație a unităților americane în Polonia și, de asemenea, în țările baltice, în Ungaria, România și Bulgaria, este menită să consolideze securitatea în regiune, preocupată de comportamentul agresiv al Rusiei. Convoiul, format din 24 de vehicule blindate „Humvee” și aproximativ 12 camioane, a fost primit la graniță de o delegație a armatei poloneze, scrie AFP. Acesta este prima brigadă de soldați americani și transport de armament greu, sosit în Europa de Est, în cadrul operațiunii „Atlantic Resolve”, lansată de președintele în exercițiu, Barack Obama. Operațiunea survine cu o săptămână înainte de învestirea președintelui ales american Donald Trump, despre care se crede că este favorabil unei ameliorări a relațiilor cu Kremlinul. „Considerăm acest lucru o amenințare la adresa noastră”, a reacționat imediat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. „Este vorba de o operațiune care amenință interesele noastre, securitatea noastră”, a afirmat el. „O terță țară își consolidează prezența militară la granițele noastre în Europa. Nici măcar nu este o țară europeană”, a subliniat Dmitri Peskov, fără a cita explicit SUA. La rândul său, ministrul adjunct de externe rus, Alexei Meșkov, a apreciat că această desfășurare „în grabă” efectuată de administrația Obama pare să fie „un factor de destabilizare pentru securitatea europeană”.

Cartierul general al brigăzii a fost stabilit în vestul Poloniei. Brigada va avea 3.500 soldați, 87 de tancuri Abrams și peste 550 de vehicule blindate de transport de trupe.

 

Este vorba de o operațiune care amenință interesele noastre” – Dmitri Peskov

×