x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soldatul Manning, achitat de acuzaţia că a ajutat inamicul, dar vinovat de încălcarea legii cu privire la spionaj

Soldatul Manning, achitat de acuzaţia că a ajutat inamicul, dar vinovat de încălcarea legii cu privire la spionaj

30 Iul 2013   •   21:24
Soldatul Manning, achitat de acuzaţia că a ajutat inamicul, dar vinovat de încălcarea legii cu privire la spionaj

Soldatul american Bradley Manning, acuzat de cea mai importantă scurgere de informaţii din istoria Statelor Unite ale Americii (SUA), a fost găsit vinovat, marţi, de încălcarea legislaţiei cu privire la spionaj, dar nu şi de ajutarea inamicului, care era cea mai gravă acuzaţie care i s-a adus după ce a furnizat zeci de mii de documente site-ului WikiLeaks, informează agenţiile internaţionale de presă, potrivit agerpres.ro.

Bradley Manning risca pedeapsa cu închisoare pe viaţă dacă era găsit vinovat de infracţiunea de "ajutare a inamicului" pentru că a trimis WikiLeaks zeci de mii de documente, în perioada în care a fost analist în domeniul serviciilor de informaţii în Irak.

Judecătoarea militară Denise Lind a anunţat verdictul marţi la ora locală 13.00, la Fort Meade (Maryland, lângă Washington). Avocatul lui Bradley Manning, David Coombs, ceruse achitarea clientului său în ce priveşte acuzaţiile de spionaj, fraudă informatică şi ajutare a inamicului, afirmând că Manning nu este un trădător, după cum susţinea acuzarea, ci un "tânăr naiv, bine intenţionat", care a fost şocat de ce a văzut în Irak şi spera să provoace o dezbatere la nivel internaţional.

Tânărul a admis că a furnizat WikiLeaks circa 700.000 de documente militare şi diplomatice clasificate - publicate ulterior pe internet de Julian Assange -, dar a pledat nevinovat pentru alte capete de acuzare, printre care cel mai grav, de a fi ajutat cu bună ştiinţă organizaţia teroristă Al Qaida.

În afara principalului cap de acuzare, Manning mai era urmărit pentru alte 21, cu o posibilă pedeapsă totală de 154 de ani de închisoare. El a acceptat să pledeze vinovat pentru 10 dintre acestea. 

×
Subiecte în articol: bradley manning wikileaks