x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sondaj: Majoritatea germanilor cred că Turcia ar trebui exclusă din NATO

Sondaj: Majoritatea germanilor cred că Turcia ar trebui exclusă din NATO

29 Oct 2019   •   22:10
Sondaj: Majoritatea germanilor cred că Turcia ar trebui exclusă din NATO

Majoritatea germanilor cred că Turcia ar trebui exclusă din NATO, din cauza ofensivei Ankarei în nordul Siriei, potrivit unui sondaj al „YouGov”, comandat de DPA.

Conform sondajului citat, 58% dintre participanţii la sondaj sunt pentru excluderea Turciei din Alianţa Nord-Atlantică, în timp ce 18% sunt împotriva unei astfel de decizii.

O majoritate chiar mai mare a respondenţilor sunt favorabili unei poziţii mai dure a guvernului german faţă de Turcia: 61% sunt pentru sancţiuni economice, iar 69% sunt de acord cu instituirea unui embargou total asupra exporturilor de arme.

După lansarea ofensivei turce în urmă cu două săptămâni, guvernul federal de la Berlin a restricţionat vânzările de arme către Ankara.

Excluderea Turciei din NATO ar fi foarte complicată şi este considerată o măsură nerealistă, întrucât nu există niciun mecanism în tratatul fondator pentru revocarea calităţii de membru a unui stat, notează DPA.

Excluderea unei ţări din NATO ar necesita consimţământul şi ratificarea tuturor celorlalte state membre.

În Germania, partidul de extremă stânga „Die Linke” a cerut cel mai vocal expulzarea Turciei din NATO, dar şi liderul facţiunii parlamentare a SPD, Rolf Muetzenich, a pus sub semnul întrebării calitatea Turciei de membră a Alianţei.

Sondajul avut loc în perioada 25-28 octombrie, pe un eşantion de 2.033 de adulţi.

AGERPRES

×