x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ŞPAGĂ PE FAŢĂ / Congresmenii americani împart interesele pe bani

ŞPAGĂ PE FAŢĂ / Congresmenii americani împart interesele pe bani

de Mihaela Biliovschi    |    22 Noi 2008   •   00:00

Alegerile s-au încheiat, să înceapă jocurile! 21 de noi congresmeni au fost gazdele unei recepţii pentru strângere de fonduri. Banii au venit din partea lobbyiştilor din Washington. Scopul, achitarea datoriilor acumulate în campania electorală. Preţul de intrare: de la 2.500 la 20.000 dolari de căciulă.



Dimineaţa friguroasă a zilei de miercuri i-a aşteptat la o cafeluţă fierbine pe oamenii cu portofele grase din Washington. Întâlnirea ciumată a avut loc la sediul Convenţiei Naţionale Democrate, cu uşile închise şi cât mai departe de "urechile" mass media. Vechii congresmeni democraţi le-au făcut cunoştinţă lobbyiştilor cu noii aleşi. Evenimentul a a avut şi un nume pe măsură: "Recepţia de Retragere a datoriilor noilor membri". Lobbyiştii cu interese de pe culoarele Capitoliului au fost invitaţi să achite datoriile electorale ale politicienilor cu drept de vot în Congres.

EDUCAŢI DE "RECHINI"  

Întrebaţi dacă practica este una morală, mai ales după ce reprezentantul numărul unu al democraţilor, Barack Obama, a promis schimbare şi în maniera de lucru a Congresului, veteranii au ezitat să răspundă reporterilor. Între puţinii care au deschis gura s-a aflat şi şeful Comisiei de Resurse Naturale, Nick Rahall. El a susţinut că proaspăt aleşii nu au altă posibilitate de a-şi finanţa campania decât prin astfel de recepţii. Candidaţii au posibilitatea de a apela la banii publici, prin sistemul de finanţare publică, dar acesta îi limitează la o anumită sumă. Pe când finanţarea privată nu prevede limită de fonduri. "Nu cunosc altă modalitate de a finanţa o campanie decât dacă este vorba de vreun multimilionar dispus să bage mâna în propriul buzunar ca să-şi plătească propria campanie", a spus democratul de West Virginia. Un lobbyist a fost întrebat, la final, dacă şi-a cumpărat "acces" la noii membri. "Nu, nu am cumpărat acces. Noi îi educăm, suntem educatori", a spus acesta.

DONAŢII CONTRA VOTURI
Joan Claybrook, preşedinta organizaţiei "Public Citizen", a spus că recepţia este una nefericită, dar că astfel de întâlniri sunt normale în reţeaua politicienilor de la Washington. Claybrook a adăugat, într-un interviu acordat CNN, că noii membri ai Congresului "ştiu exact cine a donat bani şi cât a donat", iar când vor fi puse în discuţie anumite amendamente sau legi de interes pentru lobbyiştii respectivi aceştia vor trebui să voteze în interesul persoanelor care au donat.

Noii aleşi au spus că întâlnirea le-a fost de ajutor, pentru că au învăţat lucruri noi despre anumite probleme de interes pentru poporul american şi că acesta a fost singurul motiv pentru care s-au prezentat la întâlnire. "Avem nevoie de multă instruire pe tema politicilor, dar, mai ales, în această nenorocire economică în care ne aflăm", a declarat Mark Schauer.

LACRIMI ÎN SENAT
În timp ce proaspeţii membri ai Congresului sărbătoreau victoria, în Senat s-au vărsat lacrimi de regret. Ted Stevens, fost senator de Alaska, şi-a prezentat demisia după ce a pierdut la "mustaţă" în faţa contracandidatului democrat. Stevens a fost condamnat de instanţă pentru că nu a declarat anumite "cadouri" pe care le-a primit în timpul mandatului. Dacă ar fi fost reales, politicianul ar fi scăpat de condamnare, graţie imunităţii. Stevens este considerat politicianul cu cei mai mulţi ani de activitate în Senat, 40, fiind ales pentru prima dată în 1968. Ted Stevens are 85 de ani şi spune că va lupta cu Justiţia până va obţine anularea condamnării.

×
Subiecte în articol: externe