x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania, Norvegia și Irlanda intenționează să recunoască în mod oficial statul Palestina

Spania, Norvegia și Irlanda intenționează să recunoască în mod oficial statul Palestina

de Redacția Jurnalul    |    22 Mai 2024   •   22:15
Spania, Norvegia și Irlanda intenționează să recunoască în mod oficial statul Palestina

Spania, Norvegia și Irlanda au anunțat că intenționează să recunoască în mod oficial statul Palestina. Gestul ar putea sprijini cauza palestiniană la nivel mondial, dar care va tensiona relațiile cu Israelul, relatează CNN.Israelul își recheamă ambasadorii din Irlanda și Norvegia.

Statutul de stat palestinian a fost recunoscut de peste 130 din cele 193 de state membre ale ONU, potrivit Organizației pentru Eliberarea Palestinei.

„Astăzi, Irlanda, Norvegia și Spania anunță că recunosc statul Palestina. Fiecare dintre noi va întreprinde acum toate măsurile naționale necesare pentru a pune în aplicare această decizie", a declarat premierul irlandez Simon Harris într-o conferință de presă la Dublin.

Măsura va intra în vigoare în toate cele trei țări la 28 mai, a declarat ministrul irlandez de externe Micheál Martin.

Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, a spus că războiul din Gaza „a arătat clar că obținerea păcii și a stabilității trebuie să fie preconizată de rezolvarea problemei palestiniene".

„În mijlocul unui război, cu zeci de mii de morți și răniți, trebuie să menținem în viață singura alternativă care oferă o soluție politică atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni: Două state, care să trăiască unul lângă altul, în pace și securitate", a declarat Støre.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat: „Vom recunoaște statul palestinian pentru pace, coerență și justiție".

„Această recunoaștere nu este împotriva poporului israelian și cu siguranță nu este împotriva evreilor. Nu este în favoarea Hamas. Este în favoarea coexistenței".

Israelul își recheamă ambasadorii din Irlanda și Norvegia

Israelul își recheamă ambasadorii dinIrlanda și Norvegia în urma deciziei de a recunoaște un stat palestinian. „Trimit astăzi un mesaj clar - Israelul nu va avea nicio reținere împotriva celor care îi subminează suveranitatea și îi pun în pericol securitatea" - ministrul israelian de Externe.

Ministrul israelian de Externe Israel Katz a declarat că a ordonat rechemarea imediată a ambasadorilor Israelului în Irlanda și Norvegia, ca urmare a deciziei acestor țări de a recunoaște un stat palestinian, relatează CNN.

„Trimit astăzi un mesaj clar - Israelul nu va avea nicio reținere împotriva celor care îi subminează suveranitatea și îi pun în pericol securitatea", a declarat Katz într-o declarație publicată de minister.

„Irlanda și Norvegia intenționează să trimită astăzi un mesaj palestinienilor și întregii lumi: Terorismul este plătit. După ce organizația teroristă Hamas a comis cel mai mare masacru de evrei de la Holocaust încoace, după ce a comis cele mai oribile crime sexuale pe care le-a văzut lumea, aceste țări au ales să dea o recompensă Hamas și Iranului și să recunoască un stat palestinian".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: palestina recunoastere oficiala