x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spaniolii intră-n grevă

Spaniolii intră-n grevă

de Sînziana Stancu    |    07 Iun 2010   •   00:00

Nemulţumiţi de măsurile de austeritate luate de guvern, funcţionarii spanioli fac mâine grevă de 24 de ore, în semn de protest faţă de reducerea salariilor.

Aproximativ trei milioane de funcţionari spanioli sunt aşteptaţi să îşi exprime nemulţumirea faţă de măsura scăderii salariilor, luată în cadrul unui plan de austeritate ce vizează reducerea deficitului public, informează AFP. Greva de mâine este "preludiul" unei greve generale ce ar putea avea loc în următoarele zile, care va fi o acţiune de protest faţă de un proiect guvernamental de reformare a pieţei muncii.
Guvernul socialist al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero a anunţat măsura reducerilor salariale în sectorul public cu 5% în medie, măsură ce a intrat în vigoare la 1 iunie.

Aproximativ 60 de întruniri şi manifestaţii sunt prevăzute în întreaga ţară sub cuvântul de ordine "8-J. Grevă a serviciilor publice. Opriţi lucrul! NU reducerilor salariale şi sociale!".
Greva va afecta toate sectoarele care implică funcţii publice: ministere, administraţii centrale, regionale şi locale, sănătate, educaţie, poliţie, justiţie, precum şi poşta, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, vămile. Prin reducerea salariilor funcţionarilor şi îngheţarea lor în 2011, Guvernul speră să economisească aproximativ 4,5 miliarde de euro în decurs de doi ani.

Aceste măsuri fac parte dintr-un plan de accelerare a reducerii deficitului public, de 15 miliarde de euro (11,2% din PIB în 2009), pentru perioada 2010-2011, anunţată în mai de Zapatero, sub presiunea pieţelor şi a dificultăţilor din zona euro. Ca urmare a acestui fapt, ducând la neîncrederea investitorilor şi intensificarea tensiunilor manifestate împotriva monedei euro. Madridul s-a angajat să îşi reducă deficitul la 3% până în 2013.

×
Subiecte în articol: externe