x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Specialist bulgar: Zona seismică Vrancea domină aproape tot nordul Bulgariei

Specialist bulgar: Zona seismică Vrancea domină aproape tot nordul Bulgariei

13 Oct 2011   •   09:07
Specialist bulgar: Zona seismică Vrancea domină aproape tot nordul Bulgariei

Zona seismica Vrancea domina peste 80% din Bulgaria de Nord, iar toate judetele din aceasta zona, mai putin Veliko Tarnovo, sunt sub influenta seismica a Vrancei, a declarat, astazi, Dimo Solakov, de la Institutul National de Geofizica, Geodezie si Geografie din Bulgaria.

"Toate judetele din nordul Bulgariei, mai putin Veliko Tarnovo, sunt sub influenta Vrancei. Vrancea domina peste 80% din Bulgaria de Nord. Deci, intelegeti importanta acestei zone (Vrancea - n.r.) nu doar pentru Romania, ci si pentru Bulgaria", a spus Solakov, potrivit Agerpres.

Specialistul bulgar a precizat ca in Bulgaria exista trei focare ce ar putea genera cutremure, respectiv zona Shabla, langa Kavarna, la Dulova si la Gorna Oryahovitsa. La Kavarna, de-a lungul timpului au avut loc trei cutremure cu o magnitudine de sapte grade, periodicitatea fiind din sapte in sapte ani, iar in ceea ce priveste zona Dulova undele seismice se transmit pana in Delta Dunarii, cel mai mare cutremur inregistrat acolo fiind de opt grade. Magnitudinea maxima observata in zona Shabla a fost de 7,2 grade.

"Mai puternice sunt cutremurele pe malul bulgar al Dunarii, spre zona Marii Negre. Aici intervine zona Dulova. In ceea ce priveste Gorna Oryahovitsa, parerea mea este ca, daca acolo s-ar produce cutremure de sapte grade, acestea nu ar putea produce daune in Romania", a adaugat Dimo Solakov.

×