x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spectaculoasă prăbuşire a pieţei imobiliare în Grecia. Apartament cu două camere, 10-15 mii de euro!

Spectaculoasă prăbuşire a pieţei imobiliare în Grecia. Apartament cu două camere, 10-15 mii de euro!

de Istvan Deak    |    16 Dec 2013   •   19:28
Spectaculoasă prăbuşire a pieţei imobiliare în Grecia. Apartament cu două camere, 10-15 mii de euro!
Sursa foto: Rita Galvin

Preţurile apartamentelor cu două camere din Atena au scăzut până la 10.000-15.000 de euro, după prăbuşirea pieţei imobiliare în contextul crizei, iar pentru anul următor Federaţia Agenţilor Imobiliari Eleni (Omase) se aşteaptă la continuarea trendului accelerat de declin.
Federaţia trage semnalul de alarmă în faţa riscului de prăbuşire a pieţei imobiliare în marile oraşe, din cauza noilor taxe funciare prevăzute de un proiect de lege controversat.

Proprietarii, disperaţi să vândă
Colapsul preţurilor a fost cauzat de eforturile disperate ale unui număr tot mai mare de proprietari de a vinde, astfel încât să scape de povara tot mai mare a taxelor. Veniturile la buget din taxa pe proprietăţi imobiliare sunt estimate anul următor la 3,8 miliarde de euro, faţă de 500 de milioane de euro în 2009, potrivit Kathimerini.
De asemenea, imigranţii preferă să vândă pentru a putea părăsi ţara, în timp ce proprietarii greci găsesc cu dificultate chiriaşi, iar sumele încasate abia acoperă taxele.
Preţurile au scăzut considerabil în general, dar cel mai puternic afectate sunt apartamentele cu două camere din Kato Patissia, Kypseli, Aghios Panteleimon, Sepolia şi Pangrati, precum şi cele situate la parterul clădirilor în diverse zone ale Atenei.
Chiar şi la preţuri de 10.000-15.000 euro, cererea este aproape inexistentă, notează Kathimerini. Un sondaj recent al Băncii Greciei arată că o locuinţă este vândută după ce s-a aflat pe piaţă în medie 10 luni, în timp ce diferenţa dintre preţul cerut şi cel primit este de circa 20%.

Preţurile au scăzut cu 30-35%
După o cădere cu 30-35% a preţurilor imobiliarelor din ultimii ani, din cauza recesiunii şi a taxelor impuse, acest proiect de lege, în loc să reducă impozitarea excesivă care a îngheţat deja tranzacţiile, duce la prăbuşirea pieţei, a avertizat Ioannis Revithis, preşedintele Omase, în cadrul unei conferinţe de presă.
Proiectul, care urmează să fie adoptat de Parlament până la sfârşitul săptămânii, instituie o taxă funciară pentru toate bunurile imobiliare şi o taxă suplimentară pentru proprietarii de bunuri imobiliare cu o valoare de pese 300.000 de euro. Pentru prima oară este prevăzută o taxă pentru terenurile agricole.

La solicitarea creditorilor internaţionali
Statul elen a fost nevoit să introducă o taxă pe locuinţe la cererea creditorilor internaţionali, întrucât măsura a fost considerată o sursă sigură de venit.
Grecia se află în al şaselea an de recesiune, ca urmare a crizei globale şi a măsurilor dure de austeritate impuse de creditorii internaţionali - statele zonei euro şi FMI - în schimbul a două pachete de împrumuturi.
Guvernul a fost nevoit să apeleze la ajutor extern de 240 de miliarde de euro pentru a evita intrarea în colaps, după ce nu a mai putut accesa piaţa financiară internaţională din cauza îndatorării foarte ridicate.

Recesiunea va continua şi anul viitor
Comisia Europeană, FMI şi Guvernul de la Atena se aşteaptă ca economia să revină pe creştere anul următor, însă Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi agenţia de rating Moody's au avertizat că recesiunea va continua şi anul viitor, însă cu o contracţie a PIB mai redusă.
Până în 2011, doar marii proprietari din Grecia erau obligaţi să plătească o taxă funciară. Dar din cauza crizei şi a datoriilor, Guvernul a fost obligat să recurgă la această măsură.

Străinii beneficiază, cumpără pe nimic
“Supraimpozitarea duce la scăderea valorii proprietăţilor, ceea ce este în beneficiul investitorilor străini, care vor să cumpere la preţuri de nimic”, a declarat Michalis Georgiou, membru al consiliului de administraţie al Omase. Potrivit lui, “preţurile în 2014, un an critic pentru piaţa imobiliară, vor continua să scadă cu până la 20%”.
Considerate drept o garanţie socială în faţa problemelor statului-providenţă, investiţiile în domeniul imobiliar erau o tradiţie în Grecia, unde rata proprietăţilor este de peste 70%, una dintre cele mai mari din Europa.

Clădiri goale

Numeroase proprietăţi, ale unor firme sau rezidenţiale, au rămas fără locatari din cauza crizei, iar Omase propune exceptări  sau reduceri de impozite pentru aceste categorii.
Federaţia s-a declarat favorabilă prelungirii moratoriului privind confiscările de bunuri imobiliare care fac obiectul unor creanţe de cel puţin 200.000 de euro, care a fost adoptată în ultimii ani, pentru a-i proteja pe micii proprietari. Această chestiune spinoasă este actualmente în centrul discuţiilor cu creditorii, în vederea deblocării unei tranşe de împrumuturi pentru Grecia.


×
Subiecte în articol: criza grecia