x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SPIONAJ/Pista rusă, reactivată

SPIONAJ/Pista rusă, reactivată

de Anca Aldea    |    11 Mar 2009   •   00:00

Cotidianul ucrainean Segodnia scrie că decizia Kievului de a expulza doi diplomaţi români reprezintă doar "un răspuns minor" la acţiunile României de a-i obliga pe ataşatul militar al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, Serghei Ilniţki, şi pe asistentul acestuia să părăsească ţara.



Ucrainenii sunt implicaţi într-un scandal de spionaj după arestarea subofiţerului român Floricel Achim şi a complicelui său, Petăr Zikolov, reţinuţi pentru suspiciunea de strângere de informaţii de securitate naţională.

Surse apropiate Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei au declarat ziarului Segodnia că ucrainenii expulzaţi ar fi fost mediatori în primirea şi furnizarea de informaţii secrete în favoarea Rusiei. "Nu sunt secrete pentru noi în România, dar există multe lucruri interesante pentru ruşi, mai ales informaţii legate de NATO", a precizat o sursă citată de ziar. Segodnia mai scrie că decizia lui Traian Băsescu de a renunţa la vizita sa la Kiev a fost motivată de "bătălia împotriva unui inamic extern", o desfăşurare de forţe electorale aflate în pregătire pentru prezidenţialele din toamnă. Ziarul mai scrie că "pista rusă" poate avea origine română, pentru că "România încearcă să discrediteze Ucraina în ochii Europei, dorind să obţină o interdicţie de navigare pe Canalul Dunăre-Marea Neagră".

×
Subiecte în articol: externe