x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eurobarometru: Sprijinul fără echivoc al europenilor pentru Ucraina, în scădere

Eurobarometru: Sprijinul fără echivoc al europenilor pentru Ucraina, în scădere

de Şerban Mihăilă    |    03 Oct 2023   •   08:40
Eurobarometru: Sprijinul fără echivoc al europenilor pentru Ucraina, în scădere

După cum anticipau o serie de analiști occidentali la începutul invaziei rusești, cu 18 luni în urmă, timpul pare să lucreze în favoarea lui Putin. Ultimele date oferite de Eurobarometru arată că, în acest moment, mai puțini europeni susțin „în totalitate” continuarea sprijinului financiar și umanitar acordat Ucrainei de Uniunea Europeană decât la începutul conflictului. Saturația față de un război care tinde să se prelungească la nesfârșit se extinde încet și la electoratul aflat de cealaltă parte a Atlanticului, pe continentul american. 

Eurobarometru, seria sondajelor de opinie publică paneuropeană realizate în mod regulat de blocul comunitar, dezvăluie faptul că sprijinul cetățenilor Uniunii Europene pentru conflictul aflat în imediata lor apropiere este în scădere.

În luna aprilie a anului trecut, majoritatea europenilor declarau că sunt „total de acord” cu deschiderea frontierelor pentru refugiații ucraineni, cu acordarea de ajutor umanitar celor rămași în țara distrusă de războiul lui Putin și cu impunerea de sancțiuni economice împotriva Rusiei, în urma invaziei acesteia în Ucraina, cu două luni înainte.

Cu toate acestea, examinarea stării de spirit în Europa în luna august a acestui an arată că niciunul dintre aceste eforturi nu se mai bucură acum de sprijinul total al majorității cetățenilor UE.

Numărul celor care aprobă pe deplin acordarea de sprijin umanitar persoanelor afectate de război a scăzut de la 64%, în aprilie anul trecut, la 47%. Susținerea pentru primirea refugiaților ucraineni în Uniunea Europeană a scăzut de la 55 la sută la 36 la sută, în timp ce sprijinul fără echivoc pentru continuarea sancțiunilor economice contra Moscovei s-a diminuat de la 55 de procente, la 46 de procente.

În mod similar, doar 26 la sută dintre europeni sunt acum total de acord ca Uniunea Europeană să ofere sprijin financiar Ucrainei, în scădere de la 42 la sută, și mai puțin de un sfert, adică 24 la sută, sunt total de acord cu furnizarea de echipament militar Kievului.

Este important de remarcat faptul că toate categoriile de mai sus, cu excepția livrării de echipament militar, întrunesc în continuare o majoritate de susținere, atunci când sunt luați în considerare cei ce au optat pentru „tind să fie de acord” în cadrul sondajului, însă cel mai recent rezultat al studiului social arată o scădere incontestabilă a sprijinului fără echivoc pentru un conflict care durează de mai bine de 18 luni și nu dă semne că s-ar termina prea curând.

Entuziasm diminuat

Ucraina a primit o lovitură grea la începutul acestei luni, atunci când Polonia, unul dintre cei mai fideli aliați ai Kievului în conflictul împotriva Rusiei, a anunțat că nu va mai furniza arme vecinului său, concentrându-se, în schimb, pe întărirea propriei apărări naționale.

Și nu doar în Europa începe să se instaleze oboseala în rândul electoratului. Un sondaj recent comandat de CNN a arătat că majoritatea americanilor consideră că administrația de la Washington ar trebui să oprească sprijinul financiar acordat Kievului.

Un total de 55% dintre respondenți sunt de părere că membrii Congresului american nu ar trebui să autorizeze continuarea finanțării pentru Ucraina, iar 51% dintre cei chestionați susțin că SUA, cel mai mare contribuabil al NATO, au făcut deja suficient pentru a ajuta țara invadată de armata lui Putin.

Doar 48 la sută dintre participanții la sondaj au spus că America ar trebui să facă mai mult, în scădere considerabilă față de cele 62 de procente înregistrate la izbucnirea conflictului, în februarie anul trecut.

Mai mult, președintele Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, republicanul Kevin McCarthy, a eliminat în weekend cererea președintelui Joe Biden de a oferi Ucrainei mai mult ajutor militar dintr-o măsură de finanțare de urgență, menită să mențină guvernul american în funcțiune până la data de 17 noiembrie. 

Procedând astfel, el a blocat un pachet financiar al Senatului, care ar fi direcționat 6 miliarde de dolari către Ucraina, adică aproximativ un sfert din suma solicitată de Casa Albă.

De cealaltă parte, Moscova a declarat, ieri, că decizia Congresului SUA de a adopta legea prin care s-a evitat încetarea finanţării guvernului american, dar din care s-a eliminat ajutorul pentru Kiev, nu indică faptul că sprijinul de mai multe miliarde de dolari al Washingtonului faţă de Ucraina se va modifica în curând.

SUA au oferit peste 43,9 miliarde de dolari ca asistenţă de securitate pentru Ucraina, după declanşarea invaziei rusești, în februarie 2022, incluzând aici rachete, artilerie și muniţie.

×
Subiecte în articol: sprijin Ucraina scadere