La cinci zile după cutremurul cu magnitudinea de 7,5 din Papua Noua Guinee, multe zone sunt în continuare izolate. Ajutoarele abia au început să ajungă în zonele afectate, în timp ce Guvernul a declarat stare de urgență, scrie The Guardian.
Organizația Crucea Roșie a estimat că în jur de 2000 de oameni au nevoie urgentă de provizii. Bilanțul morților a ajuns la 31 și se preconizează că acesta va crește, scrie Reuters.
A fost declarată stare de urgență în provinciile din sudul și vestul regiunilor Highlands, Hela și Enga.
În contextul în care regiunea nu are niciun centru major urban, în jur de 670.000 de oameni trăiesc la 100 de kilometri de epicentru, potrivit Crucea Roșie.
Cele mai multe decese au survenit în Mendi și în orașul Tari, aflate la 40 de kilometri de epicentru, unde aeroporturile au fost închise, iar echipele de salvare sunt așteptate vineri.
„Oamenii noștri trăiesc sub cărămizi împrăștiate și mor încet – singurele mijloace de salvare sunt cu elicopterele, iar acestea vin cu greu”, a declarat administratorul provinciei Hela, William Bandi, din biroul său aflat într-un container de transport maritim din Tari.
Prim-ministrul din Papua Noua Guinee, Peter O’Neill, a numit cutremurul ”un dezastru fără precedent” și a afirmat că guvernul său a eliberat fonduri pentru restaurarea serviciilor publice esențiale, precum sănătatea, școlile, drumurile, aeroporturile, energia și comunicațiile.
Biroul ONU pentru Coordonarea Afcerilor Umanitare a afirmat că cea mai mare alunecare de teren a avut loc între Mount Hagen și Mendi, iar două dintre principalele facilități de sănătate din regiune au fost grav avariate.
Accesul la apă curată a fost limitat, iar deteriorarea energiei și a comunicațiilor este larg răspândită.
Sunt așteptate replici în următoarele săptămâni.