x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Start în campania pentru alegerile europene. Campania electorală propriu-zisă începe în februarie

Start în campania pentru alegerile europene. Campania electorală propriu-zisă începe în februarie

de Istvan Deak    |    10 Sep 2013   •   17:58
Start în campania pentru alegerile europene. Campania electorală propriu-zisă începe în februarie

Parlamentul european a dat startul în derularea campaniei pentru alegerile europene din mai 2014. În cadrul conferinţei de presă, vice-preşedinta forului european, Anni Podimata (S&D, EL), a exprimat o idee foarte interesantă: 58% dintre europeni, conform unui raport Eurobarometru, se declară gata să voteze dacă sunt convinşi că votul lor are o incidenţă asupra numirii viitorului preşedinte al Comisiei Europene. Totodată, "climatul în care vor avea loc alegerea dar şi campania care precede, este diferit, este unul de neîncredere în instituţiile europene".

Numărătoarea inversă a început la 10 septembrie
Numărătoarea inversă pentru alegerile 2014 începe pe 10 septembrie, când Parlamentul European lansează campania de informare. Aceasta va continua şi după alegerile propriu-zise, până când noul Parlament va alege următorul Preşedinte al Comisiei Europene.
"Singurul mod de a legitima şi influenţa procesul de luare a deciziilor în UE este prin intermediul Parlamentului European", subliniază Anni Podimata. "Există percepţia că procesul de luare a deciziilor politice la nivelul UE pe durata crizei economice actuale nu a avut o legitimitate clară. Oamenii, alegătorii europeni, au posibilitatea de a determina majorităţile politice din Parlament, stabilind tendinţele pentru elaborarea legislaţiei, pentru punerea sub semnul întrebării a politicilor greşite şi pentru influenţarea dezbaterii, în viitorii cinci ani după alegeri", a spus ea.
"Parlamentul European este Camera cetăţenilor europeni - noi suntem vocea cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor la nivel UE", spune Othmar Karas (PPE, AT), celălalt vicepreşedinte responsabil pentru comunicare. "Dar de data aceasta este diferit.

Alegerile europene: 22-25 mai 2014
Această campanie pregăteşte alegerile europene din 22-25 mai 2014, dar merge şi mai departe, până când Parlamentul alege Preşedintele Comisiei Europene şi aprobă agenda politică a noii Comisii".
Cele mai multe legi sunt create la nivel UE, ceea ce face ca Parlamentul European să fie cel puţin la fel de puternic ca orice parlament naţional. Votanţii trebuie să ştie ce decizii se iau la "Bruxelles" (sau Strasbourg) şi cum pot influenţa ei aceste decizii se arată într-un comunicat al Biroului Parlamentului European.

Patru etape

Campania va avea patru etape. Prima etapă începe acum, cu prezentarea sloganului “ACŢIONEAZă. REACŢIONEAZă. DECIDE”. Această fază îşi propune să explice noile puteri ale Parlamentului European şi modul în care acestea îi influenţează locuitorii din UE.
Faza a doua, derulată din octombrie până în februarie 2014, se va axa pe cinci teme principale - economia, calitatea vieţii, locurile de muncă, banii şi UE în lume - prin intermediul unor serii de evenimente interactive în oraşele europene.
Faza a treia, campania electorală propriu-zisă, va începe în februarie şi se va concentra pe datele alegerilor, 22-25 mai. Aceste date vor fi adăugate pe logo pe măsură ce se vor apropia alegerile.
După alegeri, faza finală se va concentra pe nou alesul Parlament European, pe alegerea noului Preşedinte al Comisiei Europene şi pe inaugurarea noii Comisii.

Logoul şi sloganul “ACŢIONEAZA.REACŢIONEAZA.DECIDE” subliniază ideea că alegătorii europeni pot să îşi exercite puterea prin buletinul de vot pentru a determina viitorul Europei.

×