x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe START LA INAUGURARE / În America totul e posibil

START LA INAUGURARE / În America totul e posibil

de Sînziana Stancu    |    20 Ian 2009   •   00:00
START LA INAUGURARE / În America totul e posibil

Noul preşedinte ales al SUA, Barack Obama, a dat startul petrecerilor de inaugurare, cu 48 de ore înaintea acestui eveniment, participând la concerte, comemorări şi alte evenimente şi ţinând discursuri în faţa celor care l-au ales şi îşi pun toate speranţele în el.



Marea de oameni care a venit să îşi vadă preşedintele înainte de învestire a îndurat frigul pătrunzător, în faţa Capitoliului, pe peluză, unde cel de-al 44-lea preşedinte al Americii, Barack Obama, va depune mâine jurământul. Duminică seara, el le-a ţinut americanilor primul discurs, în centrul Washingtonului, la Lincoln Memorial, înaintea unui spectacol artistic, ce a durat patru ore şi a adunat crema vedetelor.

Au cântat, printre alţii, Beyonce, care a încheiat cu "America The Beautiful",  Mary J. Blige, care a ales, pentru preşedinte, melodia "Lean on Me", iar Bruce Springsteen, "The Rising". Au mai cântat Stevie Wonder, U2, Usher, Sheryl Crow, iar actori ca Tom Hanks şi Denzel Washington au urcat şi ei pe scenă şi au interpretat texte istorice. Obama a interpretat cu Pete Seeger, cuvânt cu cuvânt, "This Land is Your Land".  "De-a lungul istoriei noastre, doar câteva generaţii s-au confruntat cu provocări la fel de grave cum sunt cele la care trebuie să facem faţă astăzi. Mă prezint în faţa voastră convins că Statele Unite vor dăinui şi că visul părinţilor noştri fondatori va continua să existe" – a declarat Obama, care era foarte elegant, îmbrăcat într-un palton negru şi o avea alături pe viitoarea "Primă Doamnă" a Americii, Michelle Obama, care purta un mantou bej-gălbui. "Orice este posibil în America!", şi-a încurajat audienţa cel de-al 44-lea preşedinte al ţării, care îşi preia mandatul în plină criză economică şi cu două războaie neîncheiate, practic, cel din Irak şi cel din Afganistan. Cu toate astea, el a ţinut să le transmită americanilor un mesaj optimist, dar a recunoscut că problemele nu se vor rezolva uşor. "Poate se vor rezolva într-o lună, poate într-un an, dar s-ar putea să se rezolve în mai mulţi ani!", a mai spus el.

"REGELE" ONORAT
Ultimele 24 de ore înainte de învestirea oficială, Obama şi le-a petrecut într-o sărbătoare federală, în onoarea lui Martin Luther King jr, liderul de culoare al mişcării pentru drepturile civile din America, asasinat în 1968. Când Obama şi soţia lui au intrat în biserica în care s-a ţinut slujba în memoria lui King, mulţimea a izbucnit în aplauze. Pastorul i-a spus noului preşedinte: "Să înţelegi că Dumnezeu te-a pregătit, Dumnezeu te-a adus aici şi Dumnezeu nu te va lăsa!". Unul dintre copiii care recitau şi cântau a spus "Martin Luther King a mers, aşa că Barack Obama poate alerga", iar un altul a continuat, spunând "Barack Obama aleargă pentru ca toţi copiii să poată zbura" ...

AGENDĂ PLINĂ
Noul preşedinte, soţia sa, vicepreşedintele ales Joe Biden şi soţia lui, Jill au participat cu toţii la un proiect comunitar de restaurare, despre care presa nu a oferit însă amănunte. Seara, atât preşedintele cât şi soţia sa au avut un program destul de încărcat, el participând la trei dineuri private, onorându-i pe fostul secretar de stat Colin Powell, pe Biden, senatorul de Delaware şi pe John McCain, senatorul republican, fostul său adversar în cursa prezidenţială, iar Michelle fiind gazda unui concert pentru copii. Echipa care pregăteşte ceremoniile de învestire a noului preşedinte a mai informat ieri că pilotul-erou, Chesley B. Sullenberger, care a reuşit să amerizeze forţat vineri seara, în Fluviul Hudson, salvând astfel 155 de persoane, a fost invitat la ceremonia de inaugurare de preşedintele Obama.


Rasa, oportunitate

Obama, care a evitat să abordeze problema rasială în timpul campaniei sale electorale, a acordat un interviu presei americane, în care vorbeşte despre oportunitatea ca rasa de culoare, din care face parte, să elimine diferenţele de acest gen dintre oameni, să unifice şi să transforme America, scrie The Washington Post. "O întreagă generaţie va creşte învăţând că în cel mai important birou din ţară stă un afro-american (...) Vreau să spun că este o chestiune radicală. Asta schimbă şi impresia copiilor negri despre ei înşişi. Schimbă şi impresia copiilor negri despre cei albi, iar eu nu subestimez forţa acestui lucru", a declarat Obama publicaţiei americane. El a mai spus că, în spatele simbolismului istoric pe care îl reprezintă învestirea sa, speră să îşi folosească anii de mandat prezidenţial pentru a da un exemplu despre cum ar putea oamenii să elimine diferenţele care îi despart.
  • Sânziana Stancu


Om bogat, om sărac

Anunţată ca fiind un eveniment "pentru toţi americanii", inaugurarea noii preşedinţii americane nu e chiar aşa. Adică nu toţi sunt egali, ci, după buget, unii sunt ... "mai egali decât alţii". Astfel, potrivit publicaţiilor din capitala Statelor Unite, cei mai mulţi dintre americanii care au vrut să-l vadă "pe viu", pe Obama făcând istorie, s-au înghesuit în autobuze şi trenuri, au dormit pe jos, au înfruntat frigul şi aglomeraţia. În schimb, cei cu dare de mână au beneficiat din plin de toată liniştea şi tot confortul pe care le-au putut oferi banii lor. Bogaţii şi-au rezervat din timp camere la hoteluri de lux, unde preţurile pentru cinci nopţi echivalează chiar şi cu venitul anual al unora dintre cei mai bine plătiţi salariaţi americani, adică, până la 75.000 de dolari sejurul. Companiile de închiriat limuzine nu mai prididesc de cereri, iar pentru avioanele private al bogaţilor au fost închise aeroporturi locale, care s-au transformat peste noapte în loc de "parcare" pentru aparatele lor de zbor. Americanul de rând s-a mulţumit cu moteluri ieftine sau cu dormitul pe podea, în casa vreunui prieten. La diferite baluri, la care intrarea ar fi trebuit să fie liberă, omul obişnuit a scos din buzunar 150 de dolari. Iar ABC News relata ieri că ceremonia de învestitură, de vreo 170 de milioane de dolari, a fost finanţată parţial de companii în programul financiar de salvare a ţării din criză!...
  • Sânziana Stancu


Întâmpinat cu Botox

Pregătirile pentru ceremonia de azi le-au dat de lucru şi dermatologilor şi specialiştilor în chirurgia plastică. Îndeosebi în Washington, cabinetele specializate în intervenţii cosmetice sau chirurgicale de întinerire abia au făcut faţă numărului mare de clienţi dornici să arate cât mai bine la "întâlnirea cu istoria", scrie publicaţia USA Today. Cele mai căutate proceduri au fost injecţiile cu Botox şi microdermabraziunea, deşi, în mod normal, recesiunea economică limitează interesul publicului pentru cosmetică şi chirurgie plastică. "Cererile s-au dublat, ba chiar s-au triplat pentru aceste intervenţii", spune doctorul Hema Sundaram, citat de USA Today. Majoritatea clienţilor din această perioadă sunt femei de peste 35 de ani, având legături cu lumea politică sau implicate în evenimentele organizate cu ocazia învestiturii, fie din postura de jurnalist, membru al unui grup de lobby sau funcţionar.
  • Irina. Cristea

×
Subiecte în articol: externe obama