x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite, pregătiri de război în vestul Pacificului pentru contracararea Chinei

Statele Unite, pregătiri de război în vestul Pacificului pentru contracararea Chinei

15 Mar 2021   •   21:55
Statele Unite, pregătiri de război în vestul Pacificului pentru contracararea Chinei

Nave ale Pazei de Coastă din SUA au început să efectueze din ce în ce mai frecvent misiuni în vestul Oceanului Pacific, foarte departe de zona continentală americană, în cadrul eforturilor de contracarare a prezenţei navale chineze, informează publicaţia „The Wall Street Journal”.

În decembrie 2020, nava de patrulare „Myrtle Hazard”, aparţinând Pazei de Coastă a SUA, a ancorat în apropierea Insulei Palau, în Marea Filipinelor (vestul Pacificului), şi a percheziţionat mai multe ambarcaţiuni chineze care pescuiau ilegal. Misiunea a avut loc la peste 10.000 de kilometri de teritoriul continental american şi la 1.200 de kilometri de baza navei „Myrtle Hazard”, situată în Arhipelagul Guam, aparţinând SUA.

Operaţiunile de acest fel au rolul contracarării prezenţei navale din ce în ce mai intense a Chinei în Oceanul Pacific.

China a recurs la acţiuni coordonate ale flotelor de pescuit, ale navelor Pazei de Coastă şi ale Forţelor Navale, pentru intensificarea prezenţei în Marea Chinei de Sud. Prezenţa Chinei este din ce în ce mai intensă în sudul şi centrul Pacificului. Flotele chineze de pescuit au apărut în forţă în jurul insulelor Kiribati şi Tuvalu, unde sunt cele mai bogate zone de ton din lume, iar Forţele Navale chineze sunt, de asemenea, prezente în aceste regiuni, în 2018 şi 2019, existând escale ale unor nave militare în Fiji şi la Sydney.

În replică, Paza de Coastă a SUA intensifică prezenţa în zonă. În ultimele luni, două dintre cele mai avansate noi nave de patrulare au fost staţionate în teritoriul american Guam, situat mai aproape de Shanghai decât de San Francisco. Încă o navă va fi trimisă în această bază în următoarele luni. Pentru prima dată, Paza de Coastă americană are ataşat militar în Ambasada SUA din Canberra (Australia), iar un alt ataşat militar va fi trimis în Singapore, anul viitor.

Paza de Coastă a SUA a intensificat în mod constant activităţile în vestul Pacificului şi în apropierea ţărmului Chinei. Nave de patrulare americane au fost detaşate în vestul Pacificului zece luni, în 2019, pentru a însoţi Flota a VII-a a Forţelor Navale americane. O navă americană, USCGC Bertholf, a tranzitat Strâmtoarea Taiwan, un act de sfidare a Chinei, fiind primul vas al Pazei de Coastă care a efectuat o astfel de deplasare puternic politizată.

„Toate aceste lucruri s-au schimbat prin Strategia Naţională de Apărare. Cea mai mare modificare a fost semnalul mai deschis al Pazei de Coastă privind rolul în competiţia cu China”, afirmă analistul Lyle Morris, de la Rand Corporation.

 

(sursa: Mediafax)

×