x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite şi China s-au hotărât ce măsuri vor lua, privind extinderea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord

Statele Unite şi China s-au hotărât ce măsuri vor lua, privind extinderea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord

19 Ian 2013   •   20:19
Statele Unite şi China s-au hotărât ce măsuri vor lua, privind extinderea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord

Statele Unite şi China au ajuns la un acord de principiu asupra unui proiect de rezoluţie care să extindă actualele sancţiuni ONU împotriva Phenianului, ca reacţie faţă de lansarea, la 12 decembrie, a unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune, au anunţat diplomaţi vineri.

 Acordul a fost obţinut în urma unor negocieri intense la care au participat secretarul de Stat american Hillary Clinton şi omologul său chinez Yang Jiechi.

Odată cu unda verde a Beijingului asupra acestui text, proiectul ar putea fi supus rapid aprobării Consiliului de Securitate şi adoptat săptămâna viitoare.

"Este un compromis", a declarat un diplomat la curent cu negocierile. "Statele Unite obţin o rezoluţie formală şi extinderea măsurilor existente, în timp ce China poate spune că a evitat impunerea unor noi sancţiuni" aliatului său nord-coreean, a adăugat această sursă. "Rămâne să fie obţinut acordul definitiv al Beijingului", a precizat diplomatul.

Washingtonul şi Beijingul doresc adoptarea unei decizii înainte ca Phenianul să preia preşedinţia Consiliului, în februarie, potrivit unor diplomaţi.

Lansarea la 12 decembrie a unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune, care a plasat pe orbită un satelit, este considerată de către Statele Unite şi aliaţii lor un nou test deghizat al unei rachete balistice cu rază lungă de acţiune, în contextul în care rezoluţii ONU din 2006 şi 2009 interzic Phenianului orice activitate nucleară şi balistică.

×
Subiecte în articol: sua China masuri coreea de nord rachete