x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Staţia Spaţială Internaţională: Război rece la WC

Staţia Spaţială Internaţională: Război rece la WC

de Sînziana Stancu    |    31 Mar 2009   •   00:00

Moralul astronauţilor de pe Staţia Spaţială Internaţională nu a ajuns încă la Pământ, dar nici mult nu mai are, din cauza unui "război rec" care a început la WC.



Cosmonautul rus Ghenadi Padalka, în vârstă de 50 de ani, care a ajuns sâmbătă pe ISS, s-a trezit la un moment dat că nu poate folosi toaleta şi nici aparatele de gimnastică ale colegilor săi americani, scrie BBC online. Înainte de plecare spre ISS, Padalka le ceruse amănunte despre aceste chestiuni colegilor săi. După ce, la început, americanii îi dăduseră un răspuns pozitiv, s-au răzgândit apoi. 

TOALETE ŞI MÂNCARE NAŢIONALĂ
Padalka s-a plâns publicaţiei Novaya Gazeta despre ce i se întâmplă pe ISS, spunând că atmosfera în staţie, care în ceilalţi ani era foarte prietenoasă, e acum ostilă şi scade moralul membrilor echipajului staţiei spaţiale. Cosmonautul veteran a dat şi explicaţia, aceea că misiunile pe ISS au devenit mai comerciale în ultimul timp.

În 1998, în prima lui misiune, Padalka şi colegii săi americani lucrau şi convieţuiau în deplină armonie. O dată cu 2003, când a început să se manifeste gustul comercial al misiunilor, urmând a fi acceptaţi, pentru sume grele, şi turişti spaţiali, ai căror bani sunt buni de finanţat cercetarea spaţială, sistemul s-a schimbat. Acum, ţările care îşi trimit cosmonauţii pe ISS au început să le impună anumite reguli. Aşa a apărut, de pildă, şi obiceiul să nu se mai mănânce în comun din rezervele trimise pe staţie, ci fiecare cosmonaut să îşi consume doar mâncarea naţională... Şi, după atâta îmbuibare pe naţiuni, se impune şi WC-ul naţional aferent!

×
Subiecte în articol: externe