x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statuie gigantică a lui Mandela, dezvelită în faţa Preşedinţiei sud-africane

Statuie gigantică a lui Mandela, dezvelită în faţa Preşedinţiei sud-africane

16 Dec 2013   •   17:36
Statuie gigantică a lui Mandela, dezvelită în faţa Preşedinţiei sud-africane

O statuie uriaşă a lui Nelson Mandela, înfăţişat cu braţele deschise, în semn de reconciliere, a fost dezvelită luni la sediul Preşedinţiei sud-africane din Pretoria, la o zi după înhumarea fostului luptător antiapartheid, relatează 7sur7.be.
Cu o înălţime de nouă metri, sculptura de 4,5 tone din bronz a fost realizată de artiştii sud-africani Andre Prinsloo şi Ruhan Janse van Vuuren şi a costat 564.000 de euro.

Cea mai mare din lume
Statuia, cea mai mare din lume a lui Nelson Mandela, îl înfăţişează pe fostul preşedinte de culoare al Africii de Sud zâmbind, cu braţele larg deschise, părând că salută mulţimea.
Şeful de stat, Jacob Zuma, prezent la ceremonia de dezvelire, a subliniat că celelalte statui ale lui Mandela îl prezintă pe acesta cu pumnul ridicat.
De data aceasta, braţele deschise “sunt simbolul Africii de Sud democrate. El îmbrăţişează întreaga naţiune şi ne invită să ne unim, noi, Naţiunea Curcubeu”, după cum este supranumită Africa de Sud, una dintre cele mai diversificate ţări ale lumii, a adăugat Zuma într-un scurt discurs.
Poziţia statuii o evocă pe cea a lui Iisus Hristos de la Rio de Janeiro, susţin numeroşi internauţi pe reţeaua de socializare Twitter, potrivit France Presse.
Aceasta înlocuieşte altă statuie, cea a lui Barry Hertzog, fondatorul Partidului Naţional, care a instituit apartheidul.

Dezvelirea, prevăzută de mult timp
Mai mulţi demnitari, între care fostul preşedinte Thabo Mbeki şi cel mai mare dintre nepoţii lui Nelson Mandela, Mandla, precum şi sute de alte persoane au fost prezente la ceremonie.
Dezvelirea statuii era prevăzută de mult timp şi coincide cu aniversarea a 100 de ani a sediului preşedinţiei, Union Building, dar şi cu 'Ziua Reconcilierii', sărbătorită la 16 decembrie. Ziua reconcilierii este sărbătorită din secolul al XIX-lea şi este zi nelucrătoare, de la crearea Uniunii Sud-Africane în 1910. Iniţial s-a numit “Ziua jurământului”.

Istorie
Descendenţii primilor colonişti olandezi (voortrekkers) care au migrat spre nord pentru a scăpa de dominaţia britanică din Cape Town şi-au jurat să ridice o biserică şi să ţină o zi festivă dacă reuşeau să scape de populaţiile zulu care îi ameninţau. Ei au fost în cele din urmă înfrânţi pe 16 decembrie 1838 în bătălia de la Blood River, în Natal (est), iar descendenţii acestora au comemorat acest eveniment, care a fost recuperat de ideologii Partidului naţional, înainte şi după instaurarea apartheidului în 1948.
Până la sfârşitul apartheidului în 1994, zeci de mii de Afrikaans s-au adunat de fiecare dată pe 16 decembrie la Monumentul Voortrekker — un monument impresionant care aminteşte de alte regimuri totalitare, ridicat pe o colină din Pretoria — pentru a aduce un omagiu strămoşilor lor.
În tabăra adversă, 16 decembrie este şi ziua de creare a Umkhonto seSizwe (MK), aripa armată a Congresului naţional african (ANC), care a trecut pentru prima dată la atac pe 16 decembrie 1961.
Africa de Sud post-apartheid şi-a revizuit zilele naţionale atunci când Nelson Mandela a devenit primul preşedinte de culoare al ţării, în 1994, dar ziua de 16 decembrie a supravieţuit.
Decedat la 5 decembrie, la vârsta de 95 de ani, Nelson Mandela, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost înmormântat duminică în satul său natal, Qunu, la o mie de kilometri de Johannesburg.
Circa 100.000 de persoane s-au înclinat în faţa trupului său neînsufleţit, care a fost expus la Pretoria timp de trei zile.

×