x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statul Kansas, dat în judecată din cauza avorturilor

Statul Kansas, dat în judecată din cauza avorturilor

de Redacția Jurnalul    |    07 Iun 2023   •   11:30
Statul Kansas, dat în judecată din cauza avorturilor
Sursa foto: Kuzma/Getty Images/iStockphoto

Planned Parenthood a intentat un proces pentru a bloca o nouă lege din Kansas care le cere furnizorilor de servicii medicale să le spună pacientelor că avortul medicamentos poate fi inversat, o afirmație potențial periculoasă care nu este susținută de dovezi, potrivit Reuters.

Acțiunea în instanța districtuală din Johnson County, intentată împotriva autorităților locale și de stat în numele unui grup de medici, contestă, de asemenea, mandate mai vechi care cer furnizorilor de servicii să avertizeze pacientele că avortul este legat de cancerul de sân și să aștepte cel puțin 30 de minute după întâlnirea cu o pacientă pentru a efectua un avort.

Revizuiri ale dovezilor efectuate de Institutul Național de Cancer din SUA au concluzionat că nu există nicio legătură între avort și cancerul de sân.

Biroul procurorului general al statului Kansas, Kris Kobach, nu a răspuns solicitărilor pentru comentarii.

Parlamentarii republicani din Kansas au adoptat în aprilie proiectul de lege privind anularea avortului medicamentos, modificând o legemai veche, care prevedea deja o serie de consilieri obligatorii pentru pacienți și o perioadă de așteptare înainte de avorturi. Legislativul a trecut ulterior peste un veto al guvernatorului democrat al statului, Laura Kelly.

Avortul medicamentos presupune administrarea medicamentului mifepristonă urmat de misoprostol. Legea din Kansas le cere medicilor să declare că efectul mifepristonei, înainte de misoprostol, poate fi inversat cu o doză mare de hormon progesteron.

Singurul test clinic al acestui procedeu a fost întrerupt prematur după ce trei din 12 paciente au avut sângerări severe care au necesitat internarea în spital.

Planned Parenthood a declarat în procesul de marți că solicitarea medicilor de a sugera „tratamente experimentale și potențial periculoase încalcă etica medicală și îi supune pe reclamanți la potențiale acțiuni disciplinare sau răspundere”.

De asemenea, a mai spus că întreaga lege privind consilierea pacientelor pentru avort „subminează principiile integrității corporale și autonomiei decizionale care stau la baza doctrinei consimțământului informat” și încalcă drepturile de liberă exprimare ale medicilor.

Avortul medicamentos a fost în centrul atenției naționale de când un judecător federal din Texas a suspendat aprobarea mifepristonei în aprilie. Curtea Supremă a SUA a suspendat această hotărâre până când administrația Biden va face apel.

Multe state conduse de republicani au interzis avortul de când Curtea Supremă a eliminat anul trecut dreptul constituțional federal la avort.

În tot acest timp, avortul rămâne legal în Kansas.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: kansas avorturi