x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statul Mali refuză înmormântarea atentatorului de la supermarketul evreiesc din Paris

Statul Mali refuză înmormântarea atentatorului de la supermarketul evreiesc din Paris

22 Ian 2015   •   22:29
Statul Mali refuză înmormântarea atentatorului de la supermarketul evreiesc din Paris

Purtătorul de cuvânt al Guvernului franez a declarat joi că Amedy Coulibaly, jihadistul responsabil de uciderea mai multor persoane la supermarketul cuşer din Paris, va fi înmormântat în Franţa. “Dacă statul Mali refuză înmormântarea lui pe teritoriul său, atunci acesta va fi înhumat în Franţa”, a declarat acesta potrivit ladepeche.fr. Familia lui Coulibaly este originară din Mali, dar acest stat refuză să-l accepte pe ucigaşul din Paris, Bamako refuzând in extremis transferul cadavrului jihadistului. Acesta va reveni la Institutul Medico-Legal din Paris, precizează Le Parisien.

Refuzul din partea statului Mali nu este cunoscut, dar s-ar putea explica prin prezenţa jihadiştilor din Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI), contra cărora luptă soldaţii francezi în cadrul operaţiunii Barkhane. Autorităţile din Mali nu au apreciat deci oportună aducerea pe solul lor a cadavrului unuia dintre autorii atentatelor de la Paris.

Unul dintre cei trei autori ai atentatelor de la Paris, Said Kouachi, a fost înhumat în oraşul Reims, unde a locuit.

Înmormântarea a avut loc în prezenţa câtorva membri ai familiei şi sub supravegherea poliţiei. Said Kouachi, unul din cei doi fraţi Kouachi care au comis atacul la sediul revistei satirice Charlie Hebdo la 7 ianuarie, soldat cu 12 morţi, a fost înhumat într-un mormânt anonim. Numele cimitirului n-a fost divulgat, pentru a nu-l transforma în loc de pelerinaj. Soţia lui Said Kouachi n-a asistat la ceremonie, pentru a păstra secretul funeraliilor.
Primarul din Reims, Arnaud Robinet, se opusese înhumării lui Said Kouachi, invocând riscul de tulburare a ordinii publice, dar legea l-a obligat, deoarece Said Kouachi a locuit în oraş doi ani.

Al doilea jihadist autor al atentatului împotriva publicaţiei satirice franceze Charlie Hebdo, Cherif Kouachi, a fost înhumat, în cea mai mare discreţie, la Gennevilliers, suburbie a Parisului, unde jihadistul locuia împreună cu soţia sa.
La fel ca în cazul fratelui sau Said, înhumat la Reims, mormântul lui Cherif Kouachi va rămâne necunoscut, pentru a evita ca acesta să se transforme într-un loc de pelerinaj.
“Înhumarea a avut loc lîntr-un cerc restrâns. Soţia sa nu a dorit să asiste la funeralii. Nu a fost nimeni (din partea familiei)”, a precizat primarul. Primarul comunist din Gennevilliers, Patrice Leclerc, a explicat că “nu exista altă soluţie legală decât să fie admisă înhumarea lui Cherif Kouachi”, dar a cerut ca mormântul lui să rămână anonim. În schimb, primarul a refuzat înhumarea în comuna pe care o conduce şi a lui Said Kouachi, înhumat în cele din urmă la Reims. (M.C)

×