x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri

Ştiri

26 Ian 2009   •   00:00
Ştiri

26 ianuarie 2009



ROMÂN LA REGINĂ
Un român a fost găsit dormind în cazarma gărzilor regale britanice, din apropierea Palatului Buckingham, relatează Mail on Sunday. Poliţia britanică a fost anunţată că un bărbat a fost văzut escaladând gardul de sârmă ghimpată din jurul cazărmii Wellington, în apropierea Palatului Buckingham. Cazarma, unde se află Batalionul 1 – care asigură protecţia Reginei – a fost închisă timp de mai multe ore, de teamă că ar fi putut fi vorba de un terorist. Românul sosise în ţară în urmă cu 24 de ore. A fost găsit în cele din urmă într-o parcare subterană, a fost interogat şi ulterior eliberat fără a fi acuzat. "A fost foarte stânjenitor. De această dată nu era un membru Al-Qaida, dar asta arată cât de precară este Securitatea noastră", a declarat un ofiţer.

OBAMA, 68% APROBAT
Acţiunea preşedintelui american Barack Obama în primele sale zile la Casa Albă este aprobată de 68% dintre americani, potrivit unui sondaj Gallup. După primele trei zile ale mandatului lui Obama, 68% dintre cetăţenii americani aprobă acţiunea preşedintelui învestit în funcţie marţi, spre deosebire de 12%, care nu sunt de acord cu primele sale decizii. 21% nu s-au pronunţat. Sondajul a fost realizat de miercuri până vineri, pe un eşantion de 1.591 de persoane. Printre cotele a opt foşti preşedinţi americani, cea a lui Obama se situează în partea superioară. Gallup precizează că preşedinţii Bill Clinton şi George W. Bush şi-au început primul mandat cu o dezaprobare mai mare de 12%.

DATE PIERDUTE
O dischetă conţinând datele bancare confidenţiale a circa 2.000 de funcţionari ai British Council a fost pierdută, relatează Sunday Times. British Council – ramura culturală a Ministerului britanic de Externe – a recunoscut că discheta, care conţinea numele, salariul şi detalii despre contul bancar al angajaţilor săi din Marea Britanie, a dispărut luna
trecută. Incidentul este ultimul dintr-o serie de pierderi similare, care au generat critici dure ale modului în care Guvernul gestionează date sensibile.

UN CANADIAN LA NATO
Ministrul canadian al Apărării, Peter MacKay, este flatat pentru că a fost citat drept posibil candidat la conducerea NATO. Publicaţia britanică The Economist l-a citat pe MacKay printre personalităţile care i-ar putea succeda în funcţie secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, o informaţie subliniată de mai multe cotidiane canadiene sâmbătă.
MacKay, în vârstă de 43 de ani, este ministru al Apărării din august 2007. The Economist îl citează şi pe fostul vicepremier liberal canadian John Manley drept posibil candidat la funcţia de secretar general al NATO.

×
Subiecte în articol: externe