x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

24 Ian 2009   •   00:00

24 ianuarie 2009



KOZLODUI RELOADED
Cu 140 de voturi “pentru”, 48 “împotrivă” şi 23 de abţineri, Parlamentul din Sofia a recomandat Guvernului să fie declanşată la Bruxelles procedura de repunere în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4 de la Kozludui. Propunerea a fost sprijinită de grupurile parlamentare ale Partidului Socialist, Partidului Etnicilor Turci şi al Musulmanilor, Mişcării “Înainte” şi de unii deputaţi independenţi şi ultranaţionalişti. Motivul este grava criză economică şi financiară ce afectează Bulgaria.

CRIME LA GRĂDINIŢĂ
Un bărbat cu faţa pictată în alb şi negru a dat buzna într-o grădiniţă belgiană şi a masacrat copii şi adulţi. Un copil şi un membru al personalului grădiniţei au fost ucişi de agresor, scrie AFP. Zece persoane sunt rănite, între care mai mulţi copii, majoritatea fiind în stare gravă. Atacul s-a produs ieri, în jurul orei 10:00, într-o grădiniţă din oraşul Dendermonde, situat la 30 de kilometri de Bruxelles. Agresorul a fost prins de poliţişti, dar identitatea lui nu se cunoaşte încă şi nici motivele pentru care a comis atacul. Bărbatul a intrat în clădire şi a urcat direct la etajul I al grădiniţei, unde se aflau 18 copii şi şase adulţi şi a început să lovească cu cuţitul în stânga şi-n dreapta. Persoanele care au scăpat de atac sunt în stare de şoc şi primesc asistenţă psihologică. Întregul oraş este, de altfel, şocat, iar ministrul belgian de Interne s-a deplasat imediat la locul tragediei.

DECAPITARE
O studentă de origine chineză a fost găsită, ieri, decapitată în campusul universităţii Virginia Tech. Un student, tot de origine chineză, a fost arestat, fiind inculpat pentru asasinare. Yang Xin (22 de ani) era studentă la Contabilitate de la începutul lunii ianuarie, iar Zhu Haiyang (25 de ani) era student, având şi doctorat în Agricultură şi economie aplicată. Cei doi se cunoşteau şi se întâlniseră joi seară într-un local al universităţii. La crimă au fost martore şapte persoane, însă nici una nu a intervenit când tânăra a fost atacată şi ucisă. Virginia Tech a devenit o universitate de tristă amintire, ultima tragedie petrecându-se în aprilie 2007, când un student sud-coreean, de 27 de ani, bolnav psihic, a împuşcat mortal 31 de studenţi şi profesori, apoi s-a sinucis.

NORVEGIA
O altă tragedie s-a produs tot ieri, în orăşelul norvegian Tromsoe, unde un bărbat şi o femeie s-au împuşcat mortal în parcarea din apropierea unei şcoli, transmite postul norvegian TV2. După primele investigaţii, se pare că numai cei doi au fost implicaţi în schimbul de focuri, Poliţia, care nu a dat amănunte despre caz, spunând că nu va căuta şi o a treia persoană. Potrivit TV2, elevii care veneau la şcoală au fost martorii tragediei. Femeia era învăţătoare stagiară.

×
Subiecte în articol: externe