x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

06 Mar 2009   •   00:00

6 martie 2009



YES, SIR!
Cei 1.600 de militari polonezi din Afganistan, responsabili în special cu patrularea în provincia Ghazni, vor primi ca misiuni “operaţiuni ofensive”, a anunţat ministrul polonez al Apărării, Bogdan Klich. Decizia a fost luată pentru a face pe plac americanilor, a sugerat ministrul. Cu toate acestea, eventuala suplimentare a trupelor constituie o decizie politică, despre care Klich nu a făcut nici un comentariu.  

ANTIROMÂNI
O agenţie publică din Irlanda cere amânarea accesului românilor pe piaţa muncii, scrie pagina de internet a ziarului Irish Independent. Guvernul urmează să examineze raportul Agenţiei publice de pregătire FAS, care solicită amânarea din cauza nivelurilor record al şomajului. Printre alte măsuri propuse se numără stoparea imigraţiei muncitorilor cu calificare inferioară din afara UE.

EXPULZĂRI

Kievul va răspunde “în mod adecvat” deciziei României de a-l expulza pe ataşatul militar al Ambasadei Ucrainei, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Iuri Ehanurov, citat de agenţia RBK-Ukraina, preluată de Mediafax. Kievul a subliniat că gestul părţii române este inamical şi neechilibrat. Ministerul de Externe şi-a făcut datoria şi a anunţat în consecinţă expulzarea a doi diplomaţi români. De altfel, încă nu este clar cine a mai fost expulzat din Ambasada Ucrainei. Agenţiile ucrainene fac referire la ataşatul militar şi la asistentul acestuia. Alte surse îl citează pe ministrul Apărării de la Kiev, spunând că România a expulzat doi ataşaţi militari ucraineni.

CHINA, ÎNGRIJORATĂ
Corupţia continuă să fie o problemă majoră în anumite localităţi şi regiuni din China, a declarat premierul Wen Jiabao (foto). Pe de altă parte, şeful guvernului a amintit că ţara sa şi-a propus un program de relansare în valoare de 4.000 de miliarde de yuani (465 de miliarde de euro) pentru a face faţă crizei economice.

NATO, BRUXELLES
Miniştrii de Externe din NATO s-au întâlnit ieri la Bruxelles cu o agendă încărcată. S-a aflat pe masa discuţiilor chestiunea reluării relaţiilor oficiale cu Rusia, întrerupte după conflictul ruso-georgian din vara trecută. Semnele erau pozitive în preziua reuniunii, purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai, declarase că există deja un consens între aliaţi, dar că unda verde este aşteptată de la miniştrii de Externe. S-a abordat, în cadrul dezbaterilor, şi criza din Afganistan.

×
Subiecte în articol: externe