x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

de Anca Aldea    |    Mihaela Matachita    |    21 Mar 2009   •   00:00

21 martie 2009



CIOCNIRE PE MARE
Un submarin cu propulsie nucleară şi o ambarcaţiune de luptă a Marinei americane s-au ciocnit joi seara în strâmtoarea Ormuz din Golful Persic, între Oman şi Iran. 15 persoane au fost rănite uşor în urma coliziunii dintre submersibilul USS Hartford şi nava amfibie USS New Orleans. Coliziunea a provocat o ruptură la nivelul rezervorului de carburant al vasului New Orleans, ceea ce a determinat deversarea a aproximativ circa 95.000 de litri de combustibil, se arată într-un comunicat citat de AFP.

ATAC LA GRĂDINIŢĂ
Un bărbat a deschis focul vineri asupra unor mame care se îndreptau spre o grădiniţă publică din centrul oraşului francez Lyon. Opt persoane au fost rănite uşor în atacul necunoscutului. Poliţia a anunţat că bărbatul, care a tras trei focuri cu o carabină, a reuşit să fugă. Nici un copil nu a fost atins, focurile de armă fiind trase înainte de ieşirea acestora din grădiniţă.
Un fost procuror comunist, condamnat în apel la şase ani de închisoare pentru rolul său într-un proces de tip stalinist care s-a soldat cu patru executări prin spânzurare în 1950, a început joi să îşi ispăşească pedeapsa, a anunţat administraţia penitenciară din Praga, citată de AFP şi preluată de Mediafax. Ludmila Brozova-Polednova, în vârstă azi de 87 de ani, este ultima dintre magistraţii rămaşi în viaţă care au condus-o la spânzurătoare pe deputata Milada Horakova, singura femeie executată din motive politice în Cehoslovacia comunistă, şi pe ceilalţi trei acuzaţi. "Polednova va petrece mai multe zile la spitalul închisorii din Praga. Ulterior, va fi transferată la închisoarea specială de la Svetla-nad-Sazavou" (în centrul ţării), a anunţat directorul general al administraţiei, Ludek Kula.

MĂSURI LA FINANCIAL TIMES
Reporterii cotidianului britanic Financial Times au fost informaţi că trebuie să îşi asume o responsabilitate mai mare pentru textele pe care le scriu, verificându-şi singuri exprimarea şi scrierea, adăugând link-uri şi formulându-şi titlurile. Noile măsuri anunţate de redactorul-şef al ziarului, Lionel Barber, fac parte din programul de integrare digitală a publicaţiei. Potrivit unui purtător de cuvânt al Financial Times, în prezent, nu există planuri privind alte disponiblizări voluntare sau obligatorii. În ianuarie, conducerea ziarului anunţase 80 de disponiblizări în cadrul companiei, dintre care 20 vizau echipa editorială. După mai multe negocieri, 17 jurnalişti au plecat voluntar.

NOU-NĂSCUT ÎN TOALETA AVIONULUI
Poliţiştii din Noua Zeelandă investighează un posibil caz de abandon, după ce o femeie care a născut într-un avion a încercat să iasă de pe aeroport fără bebeluşul său, pe care-l lăsase într-una din toaletele aeronavei.
BBC News a informat că bebeluşul a fost găsit de un angajat al companiei aeriene, după aterizarea pe aeroportul din Auckland, într-una din toaletele avionului. Când încerca să părăsească aeroportul, femeia şi-a dat seama că rătăcise paşaportul. Autorităţile au observat, în timp ce o ajutau să găsească documentul, că era foarte palidă şi avea hainele pătate de sânge. (MFM)

PARIS MATCH, BUN DE PLATĂ
Săptămânalul Paris Match a fost condamnat de justiţia franceză la plata sumei de 16.000 de euro către fosta candidată la preşedinţia ţării, Segolene Royal, după ce a publicat fotografii cu ea alături de un bărbat prezentat ca fiind iubitul său, a informat Le Figaro.

Avocatul lui Royal a declarat că fotografiile publicate în Paris-Match "degradează imaginea de lider politic" a clientei sale. Bărbatul care o însoţea pe Segolene Royal a fost prezentat de revista Paris-Match ca fiind editor de jocuri de societate şi are circa 60 de ani, nefiind implicat în politică. Săptămânalul francez a publicat în februarie trei fotografii în care cei doi apar ţinându-se de mână în timp ce se plimbă prin localitatea spaniolă Marbella. Segolene Royal a fost timp de mai mulţi ani partenera de viaţă a fostului lider al Partidului Socialist Francez, Francois Hollande, cu care are patru copii. (MFM)

ÎNCHISOARE PENTRU TORTURAREA UNEI PISICI
Doi adolescenţi din New York au fost inculpaţi că au ars de vie o pisică şi riscă o condamnare de până la 25 de ani de închisoare, a relatat AFP, citând un comunicat al parchetului din Brooklyn.
Cei doi tineri, de 18 şi 17 ani, au fost acuzaţi că au intrat într-un apartament nelocuit din Brooklyn în octombrie, unde au dus o pisică, au stropit-o cu lichid inflamabil şi i-au dat foc. Pisica a fost găsită vie, dar incapabilă să se mişte din cauza arsurilor grave pe tot corpul. Animalul a fost eutanasiat.
Societatea americană pentru prevenirea cruzimii faţă de animale (ASPCA) a anchetat cazul, vinovaţii fiind identificaţi şi arestaţi. (MFM)

VESELĂ DIN COCAINĂ
Poliţia spaniolă a interceptat un colet provenind din Venezuela, care conţinea un serviciu de masă fabricat din cocaină, a anunţat Ministerul de Interne de la Madrid, citat de AFP.
"Poliţia naţională a interceptat un serviciu de masă fabricat din 20 de kilograme de cocaină", se arată într-un comunicat al ministerului. "Este vorba despre circa 42 de piese: pahare, farfurii şi salatiere", potrivit aceleiaşi surse. Traficanţii de cocaină au dat frecvent dovadă de imaginaţie în introducerea drogurilor în Spania. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe