x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

de Sînziana Stancu    |    30 Mar 2009   •   00:00

30 martie 2009



INDIA/Test reuşit cu rachetă de croazieră
Armata indiană a testat cu succes o rachetă de croazieră BrahMos, dezvoltată în colaborare cu Rusia.  Racheta a fost lansată de la centrul de testare Pohran, din deşertul Rajasthan (vestul ţării), în apropiere de graniţa cu Pakistanul, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului indian al Apărării, citat de AFP. Un test asemănător, făcut în ianuarie, s-a încheiat cu eşec. Racheta Brahmos, cu o lungime de opt metri şi o greutate de aproximativ trei tone, este concepută pentru încărcături convenţionale şi are o rază de acţiune de 290 de kilometri, putând fi lansată de la sol, din avion, de pe nave sau de la bordul unui submarin.  

AMBIŢII DE SÂNGE ALBASTRU/ Prinţul William vrea să lupte în Afganistan
Prinţul William, care şi-a încheiat cursul pentru obţinerea licenţei de pilot de elicopter, şi-a exprimat dorinţa de a lupta în Afganistan, scrie News of The World.    Prinţul William, al doilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, după tatăl său, prinţul Charles, a fost promovat la rangul de ofiţer în decembrie 2006. Acum, el se antrenează într-o unitate de salvare în cadrul Royal Air Force (RAF). Fratele său mai mic, prinţul Harry, a fost deja într-o misiune de 77 de zile în Afganistan. Misiunea a fost una scurtă din motive de securitate. "Mi-ar plăcea să fac ceea ce a făcut Harry în Afganistan", a declarat prinţul William. Să fiu sincer, sunt un pic gelos pe el. Sper că va veni şi rândul meu", a mărturisit William. El a participat la o misiune scurtă în Afganistan, de 30 de ore, la baza RAF din Kandahar, dar şi la o operaţiune militară în Qatar, în aprilie 2008.

SUA/ Forum pentru energie şi climă
Preşedintele american a anunţat crearea unui "forum pentru energie şi climă", din care vor face parte 17 mari economii ale lumii. Forumul se va reuni la Washington, la sfârşitul lunii aprilie, înaintea unui summit programat să aibă loc în Italia, în iulie. Scopul forumului este "facilitarea dialogului deschis între marile ţări dezvoltate şi cele aflate în curs de dezvoltare, crearea condiţiilor politice necesare pentru obţinerea unui rezultat la negocierile de la ONU privind schimbările climatice, ce va avea loc în decembrie, la Copenhaga", se arată într-un comunicat al Casei Albe. Scopul forumului este "facilitarea progreselor în cercetarea concretă a iniţiativelor şi parteneriatelor comerciale ce pot spori folosirea energiilor curate şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră".
    

GADAFI/ Curtea Penală Internaţională, "o nouă formă de terorism mondial"
Liderul libian, Mouammar Gadafi, preşedinte în exerciþiu al Uniunii Africane, a caracterizat Curtea Penală Internaţională (CPI) ca fiind "o nouă formă de terorism mondial". Ministrul libian pentru afaceri africane, Ali Triki, evocase sâmbătă posibilitatea retragerii ţărilor africane din CPI, declarând că Africa este victima unei discriminări. Curtea Penală Internaţională a emis, la începutul lunii martie, un mandat de arestare pe numele preşedintelui sudanez Omar el-Bechir, în vârstă de 65 de ani, acuzat de crime de război comise în Darfur (Sudan), regiune afectată din 2003 de un război civil soldat cu moartea a 300.000 de persoane şi strămutarea a 2,7 milioane, potrivit rapoartelor ONU.


SPANIA/ Femeie, da, avort, nu!
Câteva zeci de mii de persoane au manifestat la Madrid împotriva unui proiect legislativ al Guvernului socialist spaniol de liberalizare a avortului. La demonstraţie au participat persoane în vârstă şi familii cu copii în cărucioare, mulţi dintre manifestanţi purtând şepci roşii, "simbol al forţei şi celebrării vieţii", distribuite de organizaţia Medici pentru viaţă, Provida Madrid şi HatzeOir. Participanţii la marş purtau, în fruntea coloanei, două pancarte de mari dimensiuni, pe care scria "Nu există dreptul de a ucide, există dreptul de a trăi" şi "Femeie, da, avort, nu". Demonstraţia este prima manifestaţie de amploare împotriva proiectului prezentat de Guvernul premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero, care prevede legalizarea întreruperii de sarcină într-o perioadă limitată, ca în majoritatea celorlalte ţări europene. În prezent, în Spania este permisă întreruperea de sarcină numai în caz de viol, de malformaţii ale fătului sau de "pericol pentru sănătatea fizică sau psihică a mamei". Proiectul întâmpină, între altele, şi ostilitatea Bisericii Catolice.


LONDRA/ Filme porno decontate de Ministerul de Interne

Ministrul britanic de Interne, Jacqui Smith, a cerut şi a obţinut decontarea unei facturi pentru filmele pentru adulţi vizionate de soţul său. Gestul ministrului a provocat o nouă polemică la Londra, unde autorităţile sunt criticate că abuzează de fondurile publice, relatează AFP. "Sunt dezolată că, atunci când am cerut decontarea facturii pentru Internet, am cerut, din greşeală, şi decontarea abonamentului pentru televiziune", s-a scuzat doamna ministru, într-un comunicat dat publicităţii după dezvăluirea făcută de tabloidul Sunday Express. "După ce situaţia mi-a fost adusă la cunoştinţă, am făcut demersurile necesare pentru a contacta autorităţile parlamentare competente şi a îndrepta lucrurile", a adăugat Smith, precizând că sumele decontate vor fi rambursate integral. Este vorba despre o factură în valoare de 67 de lire sterline (72 de euro). Smith a mai fost criticată dur în februarie, din cauza cheltuielilor decontate pentru locuinţa din circumscripţia sa electorală.


×
Subiecte în articol: externe