x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

25 Apr 2009   •   00:00

26 aprilie 2009



FINLANDA CAUTĂ ASISTENTE
Institutul finlandez pentru sănătate publică a anunţat că va angaja asistente medicale din România, Polonia şi Ungaria pentru spitalele publice din Helsinki, a transmis site-ul postului polonez de radio citat de Mediafax.
Autorităţile finlandeze au pregătit noi reglementări pentru a facilita asistentelor medicale din România, Polonia şi Ungaria să se stabilească în Finlanda şi să înceapă să lucreze. Ca multe alte state, Finlanda suferă din cauza lipsei de personal medical, ca urmare a îmbătrânirii populaţiei şi a faptului că multe asistente medicale finlandeze au plecat în Norvegia, Danemarca şi Marea Britanie, unde beneficiază de condiţii financiare mai avantajoase. (MFM)


SCANDALUL ZIRCONIULUI ÎN BULGARIA
Cel puţin un ministru şi mai mulţi oficiali bulgari de rang înalt sunt implicaţi într-un scandal internaţional privind dispariţia a zece tone de zirconiu, conform unor surse din cadrul anchetei, citate de agenţia BGNES.
Potrivit site-ului novinite.com., mai mulţi oficiali de rang înalt sunt suspectaţi că au comis fals în acte şi alte infracţiuni privind "transferul şi probabil vânzarea" a zece tone de zirconiu.
La 8 aprilie 1993 firma belarusă MP Veras a importat zirconiu prin Aeroportul Sofia. Depozitat până la 4 aprilie 2007 în magazii ale unui oficial din domeniul aerian, zirconiul a fost transferat apoi ilegal în depozite ale M & M Air Cargo Service Single Member Ltd, fără ştirea sau ordinul proprietarului MP Veras. La 23 aprilie 2007, ministrul Finanţelor, Planem Oreşanski, a naţionalizat cantitatea de zirconiu, transferând-o la Ministerul de Interne, o tranzacţie care s-a făcut prin numeroase încălcări ale legii, fiind probabil inspirată de foşti oficiali de rang înalt ai serviciilor secrete bulgare. Se bănuieşte că zirconiul a fost exportat ilegal, deoarece în depozitele Ministerului de Interne nu există, iar avocaţii companiei MP Veras încearcă de doi ani să îl recupereze, dar fără succes. Cazul ar fi urmărit şi de Comisia Europeană. Zirconiul este un metal cu dublu uz, folosit la fabricarea conductelor reactoarelor nucleare. Iar state ca Iranul sau Coreea de Nord ar da oricât să îl obţină.

PHENIANUL JUDECĂ DOUĂ ZIARISTE DIN SUA
Coreea de Nord va inculpa şi judeca două jurnaliste americane arestate la 17 martie, în urma anchetării "crimelor" acestora, a anunţat vineri agenţia oficială nord-coreeană, KCNA, citată de AFP.
Euna Lee, cu cetăţenie americano-coreeană, şi Laura Ling, cu cetăţenie chineză şi americană, care lucrau pentru postul de televiziune californian Current TV, au fost arestate la 17 martie, pentru că au intrat ilegal pe teritoriul ţării, potrivit Phenianului. Presa oficială din ţara stalinistă a afirmat la 30 martie că Phenianul are probe pentru a le inculpa pe cele două jurnaliste "de intrare ilegală" în ţară şi "de acţiuni ostile" împotriva regimului. "Dacă vor fi găsite vinovate de acţiuni ostile, acuzatele vor fi condamnate la cinci ani de închisoare şi muncă forţată" într-un lagăr din Coreea de Nord, a precizat Baek Seung-joo, cercetător la Institutul sud-coreean pentru Apărare. "Judecându-le, Coreea de Nord face presiuni asupra Washingtonului să revină la masa negocierilor", a adăugat acesta.
Coreea de Nord a lansat la 5 aprilie o rachetă cu rază lungă, act condamnat de ONU, s-a retras de la negocierile multilaterale, a suspendat cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi a repus în funcţiune instalaţiile nucleare. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe