x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

06 Mai 2009   •   00:00

6 mai 2009



94,2 MILIARDE $
Democraţii americani au prezentat în faţa unei Comisii a Camerei Reprezentanţilor un proiect de buget pentru războaiele din Irak şi Afganistan. În valoare de 94,2 miliarde de dolari (o sumă cu 9,3 miliarde mai mare decât cea solicitată de Administraţia Obama), proiectul urmează să fie analizat joi de comisie. (A.A.)

PIAŢA MUNCII
Numărul străinilor care muncesc ilegal în Ungaria se află în descreştere, scrie Budapest Business Journal, citând un studiu realizat la sfârşitul lui martie. Cei mai mulţi europeni care renunţă la un loc de muncă legal în Ungaria provin din Slovacia şi din România, informează agenţia de ştiri MTI. (A.A.)

ALTERNATIVĂ
Propunerea Rusiei de a folosi în comun cu SUA o staţie radar în Azerbaidjan "merită examinată", a declarat adjunctul secretarului american de Stat responsabil de controlul acordurilor privind dezarmarea, Rose Gottemoeller. În 2007, Moscova a propus Washingtonului să folosească această bază, în comun cu Rusia, ca alternativă pentru sistemul de apărare antirachetă pe care SUA vor să-l amplaseze în Polonia şi în Cehia.

REACŢIE
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nu va participa la reuniunea Consiliului Rusia-NATO din mai, ca reacţie la expulzarea de către Alianţa Nord-Atlantică a doi diplomaţi ruşi, a relatat AFP. NATO a ordonat expulzarea celor doi diplomaţi în urma cazului Hermann Simm, un funcţionar eston condamnat în februarie, în ţara sa, la 12 ani de închisoare, pentru că a furnizat peste 2.000 de documente secrete Moscovei, dintre care câteva sute erau foarte importante pentru securitatea NATO. (M.F.M.)

ÎNGRIJORARE

Prezenţa cancelarului german Angela Merkel la summitul de lansare a Parteneriatului Estic de la Praga evidenţiază îngrijorarea Berlinului faţă de situaţia politică din republicile foste sovietice, potrivit New York Times. Praga va găzdui mâine un summit menit să sprijine şase ţări ex-sovietice - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina şi Republica Moldova - în cadrul Parteneriatului Estic, scopul iniţial fiind de a prezenta UE drept alternativă faţă de Moscova ca centru regional de putere. Dar instabilitatea politică şi deterioarea situaţiei economice din anumite ţări au intensificat temerile potrivit cărora diviziunea Est-Vest se va adânci în cazul în care aceste ţări îşi vor consolida relaţiile cu Rusia. (M.F.M.)

ROMĂNI RĂPIŢI
11 marinari români de pe nava Victory au fost răpiţi ieri seară, de piraţi somalezi, în Golful Aden, transmite corespondentul Mediafax. Potrivit lui Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, cargoul încărcat cu orez plecase din India şi se îndrepta spre Arabia Saudită.

ACCIDENT NUCLEAR

Un detector al fluxurilor de neutroni a fost deplasat în interiorul conductei reactoare a blocului patru al centralei nucleare de la Paks (Ungaria), iar cablul care susţinea echipamentul s-a rupt şi a produs căderea acestuia, transmite agenţia MTI, preluată de Mediafax. Potrivit unor surse locale, accidentul nu s-a soldat cu victime.

REPUBLICA MOLDOVA
Diplomaţii occidentali care urmăresc situaţia din R. Moldova nu cred ipoteza unei tentative de lovitură de stat violentă orchestrată de la distanţă de România. Ei au apreciat că violenţele au fost provocate de o parte a aparatului de securitate al statului moldovean, comentează Le Monde, citat de Mediafax. Diplomaţii amintesc că, la 7 aprilie, ambasadorul rus la UE a încercat să convingă un oficial european de implicarea Bucureştiului: "România este implicată într-o tentativă de lovitură de stat la Chişinău".

×
Subiecte în articol: externe