x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

21 Mai 2009   •   00:00

21 mai 2009



CAIRO / Mubarak nu mai merge la Washington
Preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, şi-a anulat vizita la Washington, pe care urma să o facă săptămâna viitoare, din cauza unui deces în familie. Potrivit unor surse diplomatice de la Cairo, citate de AFP, liderul egiptean trebuie să participe, joi seara, la funerariile nepotului său Mohamed Alaa Hosni Mubarak, care a murit luni, la vârsta de 12 ani, din motive care nu au fost date publicităţii.

SENATUL SUA A DECIS:  / Guantanmo nu se închide
Senatul american a respins astăzi, cu o majoritate covârşitoare (90 de voturi contra 6), planurile de transfer al deţinuţilor de la Guantanamo Bay în afara acestei închisori de maximă securitate, informează BBC. Astfel, 240 de deţinuţi vor rămâne în continuare în această închisoare, care s-a aflat în mod repetat pe prima pagină a ziarelor din cauza abuzurilor şi a tratamentelor inumane la care au fost supuşi prizonierii suspectaţi de terorism. Senatorii au refuzat totodată alocalarea unei sume de bani pentru închiderea centrului de detenţie de la baza americană Guantanamo Bay, care se află în Cuba. Şi Camera Reprezentanţilor a acordat un vot similar în această problematică.

MAREA BRITANIE / Lordul Martin, un pensionar fericit
Preşedintele demisionar al Camerei Comunelor va fi înnobilat şi va primi o pensie 1,3 milioane de euro pe an. Michael Martin şi-a anunţat demisia într-un discurs care a durat doar 34 de secunde, la solicitarea premierului Gordon Brown. Începând cu 21 iunie, Camera Comunelor va fi condusă de un alt om al statului, iar Michael Martin, care a condus-o timp de opt ani, va deveni un pensionar fericit. Mai multe surse citate de tabloidul Daily Mail susţin că primirea a unui loc în Camera Lorzilor este doar "o formalitate". În calitate de preşedinte al Camerei Comunelor, Martin, în vârstă de 63 de ani, are în prezent dreptul la o pensie anuală de aproximativ 43.000 de euro. Când va împlini 65 de ani, fostul muncitor în siderurgie va primi circa 90.000 de euro din fonduri publice, însă ziarul britanic susţine că suma totală pe care o va primi fostul preşedinte al Camerei poate ajunge la peste 1,5 milioane de euro. Printre posibilii candidaţi la succesiunea acestuia se află conservatorii Sir George Young şi John Bercow, fostul ministru laburist Frank Field şi liberal-democraţii Sir Menzies Campbell şi Alan Beith.


BOLIVIA / Măsuri dure dictate de preşedinte
Preşedintele bolivian, Evo Morales, a aprobat miercuri un decret care ordonă confiscarea tuturor bunurilor şi proprietăţilor membrilor Opoziţiei care sunt cercetaţi pentru complot împotriva statului, informează Agenţia France Presse, citată de Mediafax. "Acest decret se aplică oricăror cetăţeni implicaţi în acţiuni care ameninţă unitatea sau securitatea statului", a anunţat şeful de cabinet al lui Morales, Juan Ramon Quintana. Decizia a fost luată la o lună după anihilarea unui grup de cetăţeni străini, acuzaţi de planificarea unor atentate împotriva lui Morales.

VIZE / Românii ar putea călători liber în Canada
Preşedintele Senatului canadian, Noel Kinsella, a dat astăzi asigurări că Legislativul de la Ottawa sprijină eliminarea vizelor pentru români. Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a discutat, în acest sens, cu Noel Kinsella. "Ridicarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români va contribui substanţial atât la facilitarea schimburilor economice, cât şi a legăturilor personale, interculturale dintre cetăţenii celor două state", a declarat Aurescu, potrivit unui comunicat al Ministerului român de Externe, citat de Mediafax.

ELVEŢIA / Liber la muncă
Guvernul elveţian a renunţat astăzi să limiteze temporar imigraţia solicitanţilor europeni de locuri de muncă. "Clauza de salvgardare specială prevăzută de acordul de liberă circulaţie a persoanelor (ALCP, cu Uniunea Europeană ­ n.r.) nu va fi activată", a anunţat miercuri Guvernul elveţian, într-un comunicat citat de Mediafax. Autorităţile elveţiene au insistat însă să precizeze că "vor continua să urmărească îndeaproape evoluţia situaţiei în materie de angajare şi imigraţie". În baza acestei clauze de salvgardare, Berna poate impune restricţii de imigraţie timp de maximum doi ani, în cazul în care creşterea imigraţiei depăşeşte zece la sută pe an, în raport cu media ultimilor trei ani. Economia elveţiană este dependentă în mare parte de exporturile sale, dar şi ea este afectată puternic de criza mondială. Nivelul şomajului a crescut în aprilie cu 3,5% faţă de 3,4% în martie, iar numărul de şomeri s-a mărit cu 35,5% în aprilie, faţă de aceeaşi lună a anului 2008.



SCRUTIN ÎN IRAN / Vitamine şi carduri pentru electorat

Preşedintele Mahmoud Ahmadinejad încearcă, prin mijloace populiste, să-i ademenească pe alegători să-i acorde votul în apropiatele alegeri de la 12 iunie. Potrivit presei europene, liderul de la Teheran a început să cumpere voturi, în primele săptămâni ale anului, cu portocale şi cartofi. Acum însă, în timp ce scrutinul prezidenţial se apropie cu paşi repezi, Ahmadinejad, care candidează pentru un al doilea mandat, a înlocuit ofranda cu vitamine, cu cecuri şi carduri bancare în valoare de 500.000 de riali şi 1.000.000 de riali (50 şi, respectiv, 100 de dolari). Principalul grup-ţintă al preşedintelui este constituit din studenţi şi profesori. Guvernul nu neagă existenţa acestor "daruri", dar respinge categoric că ar exista o legătură între bani şi scutin, informează Radio Europa Liberă/Radio Libertatea. (Anca Aldea)


RACHETE IRANIENE / Risc pe cerul est-european?
Cotidianul israelian Ha'aretz reînvie mitul rachetelor iraniene care pot ajunge în Europa de Est. Într-un articol despre un nou test efectuat de autorităţile ştiinţifice de la Teheran, ziarul scrie, pe pagina de internet, că racheta iraniană sol-sol Sajil-2, lansată azi-dimineaţă, are o rază de acţiune de aproximativ 1.900 de kilometri, putând atinge sud-estul Europei, Israelul sau chiar bazele americane din Golf. Sajil-2, o versiune îmbunătăţită a lui Sajil (lansată de iranieni la sfârşitul anului trecut), a fost lansată de la o bază din regiunea Semnan (nordul Iranului). Racheta, care are două etaje, două motoare şi foloseşte combustibil solid combinat, şi-a atins ţinta prevăzută, a declarat Ahmadinejad într-un discurs rostit în oraşul Semnan. Sejil este un termen coranic referitor la bucăţile de piatră aruncate de păsările trimise de divinitate pentru a învinge armata de elefanţi cu care regele Yemenului dorea să distrugă Mecca în urmă cu 14 secole. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: externe